Demonstranten houden in 2012 tijdens een ‘Mars voor gerechtigheid’ bij het Vaticaan een foto van Emanuela Orlandi omhoog, om te protesteren tegen haar verdwijning in 1983.
Volledig scherm
Demonstranten houden in 2012 tijdens een ‘Mars voor gerechtigheid’ bij het Vaticaan een foto van Emanuela Orlandi omhoog, om te protesteren tegen haar verdwijning in 1983. © AP

Italiaanse politie onderzoekt menselijke resten in gebouw Vaticaan

In één van de gebouwen van het Vaticaan in Rome zijn menselijke resten aangetroffen. De Italiaanse politie is een onderzoek gestart. De resten houden mogelijk verband met twee mysterieuze verdwijningen uit 1983, berichten lokale media.

De ontdekking werd gedaan bij restauratiewerken aan een bijgebouw van de ambassade van het Vaticaan, dichtbij het beroemde Villa Borghese park in Rome. Het gaat om menselijke beenderen. De politie werd ingeschakeld en is een onderzoek gestart naar ‘geslacht, leeftijd en periode van overlijden’.

Daarbij wordt vooral onderzocht of er een verband is met de verdwijning van twee minderjarige meisjes, Emanuela Orlandi en Mirella Gregori, die apart van elkaar in 1983 in Rome zijn verdwenen.

Orlandi was de dochter van een politieman bij het Vaticaan. Zij werd voor het laatst gezien toen ze op 22 juni van de muziekles kwam. Vermoed werd dat ze was ontvoerd door een bende, die het Vaticaan probeerde af te persen. Een andere theorie is dat ze ontvoerd werd in ruil voor de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turk die paus Johannes-Paulus II heeft geprobeerd te vermoorden. Haar broer beschuldigde het Vaticaan er destijds van medeplichtig te zijn aan haar verdwijning.

Mirella Gregori verdween veertig dagen voor Emanuela Orlandi. Volgens haar moeder zou het meisje de voordeur zijn gaan openen voor een schoolvriend, maar keerde ze nooit meer terug. 

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”