Volledig scherm
Een vrouw zou volgens een Italiaanse rechtbank tijdens een verkrachting niet hard genoeg hebben geschreeuwd om de dader te kunnen veroordelen. © Thinkstock

Italiaanse rechter: Geen verkrachting, want vrouw schreeuwde niet

In Italië is ophef ontstaan door een uitspraak van een rechter die stelt dat er van een verkrachting geen sprake kan zijn als de vrouw niet hard genoeg schreeuwt. De Italiaanse minister van Justitie laat de zaak nu tot op de bodem uitzoeken.

Quote

Je kunt een vrouw toch niet straffen vanwege haar persoonlij­ke reactie in zo'n afschuwe­lij­ke situatie

Annagrazia Calabria van het centrumrechtse Forza Italia

De zaak speelde een maand geleden in een rechtbank in Turijn waar een Rode Kruis-medewerker terechtstond voor de verkrachting van een voormalige collega. De 46-jarige man zou de vrouw tot seks gedwongen hebben. Het slachtoffer had 'genoeg' tegen de verdachte gezegd, maar dat was volgens rechter niet voldoende om de man daadwerkelijk te veroordelen voor verkrachting. 

De rechter stelde dat de vrouw had moeten schreeuwen of om hulp had moeten roepen tijdens de aanval. Volgens de verdachte heeft hij inderdaad seks gehad met de vrouw, maar vrijwillig. De advocaten van het slachtoffer zeggen dat de vrouw zo bang was, dat ze niets meer durfde te zeggen.

Niet alleen de minister van Justitie wil dat de zaak wordt uitgezocht. Ook Annagrazia Calabria van het centrumrechtse Forza Italia maakt zich boos over de uitspraak van de rechtbank. ,,Je kunt een vrouw toch niet straffen vanwege haar persoonlijke reactie in zo'n afschuwelijke situatie.'' 

Misbruikt

De vermeende verkrachting zou in 2011 plaats hebben gevonden, aldus de Italiaanse media. De vrouw was coördinator van Rode Kruis-vrijwilligers en had de verdachte op haar werk leren kennen. Omdat de vrouw in haar jeugd misbruikt was door haar vader, vond ze het moeilijk om in opstand te komen tegen de dominante verdachte, verklaarde ze huilend tijdens het proces in Turijn.

De verdachte werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Volledig scherm
De rechtbank in Turijn waar de verdachte van de verkrachting moest voorkomen. © Google Maps