Volledig scherm
© Shody Careman

Italiaanse roomijsproductie verre van bekoeld

De Italiaanse economie lijkt soms wel bevroren , maar de ijsmakers in het land doen het nog goed. Afgelopen jaar produceerden de Italianen 595 miljoen liter ,,gelato'', 19 procent van al het roomijs in de Europese Unie en bijna zes keer zoveel als Nederland, blijkt uit cijfers van Eurostat. 

De Italiaanse ijsberg is goed voor 6,8 miljard bolletjes roomijs. Het ijs wordt deels verkocht via een van de ruim 19.000 ijssalons in het Zuid-Europese land. De Italiaanse liefde voor ijs lijkt ook nog niet af te nemen, want het aantal ijssalons in het land neemt nog elk jaar toe. En hoewel de meeste ijssalons kleine familiebedrijfjes zijn, is de hele bedrijfstak goed voor een omzet van 1,4 miljard euro. Onze Duitse buren staan tweede met een productie van 515 miljoen liter.

✨🇮🇹 #Gelato a #Venezia 🇮🇹✨ Photo by: @linzigram

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de gemiddelde Italiaan ruim 100 bolletjes ijs per jaar eet. Met meer dan 60 miljoen Italianen blijft er niet veel Italiaans ijs over om te exporteren. Italië is op de Europese exportranglijst dan ook pas de nummer vijf.

Met hittegolf Lucifer als aanjager zal er de afgelopen tijd weer het nodige ijs doorheen zijn gegaan. Een flink deel daarvan zou wel eens gembersmaak kunnen zijn, dé smaak van deze zomer. Klassieke smaken als chocolade blijven echter ook populair.