Lichtinstallatie met de Zwitserse vlag van kunstenaar Gerry Hofstetter.
Volledig scherm
Lichtinstallatie met de Zwitserse vlag van kunstenaar Gerry Hofstetter. © REUTERS

Italiaanstaligen in Zwitserland in verdrukking

Italiaans sprekende Zwitsers voelen zich vergeten en verdrukt. De taal verdwijnt vrijwel volkomen uit het overheidsapparaat en het onderwijs. Al jaren zit er geen Italiaanstalige in de Bondsraad, de Zwitserse regering.

Daarom hebben bezorgde Italiaans sprekende parlementariërs in een restaurant in Bern de Gruppe Italianità (Groep Italiaansheid) opgericht. De parlementsleden hopen volgens de donderdageditie van Neue Zürcher Zeitung hun collega's in het parlement tot actie aan te zetten om de Italiaanse taal en cultuur in Zwitserland te verdedigen.

In Zwitserland is voor 6,5 procent van de bevolking Italiaans de moedertaal. Voor bijna 64 procent is dat Duits en circa een vijfde het Frans. In slechts twee van de 26 kantons, wordt Italiaans gesproken, Ticino en Graubünden (Grigioni) maar in het laatstgenoemde kanton alleen in het uiterste zuiden.

Ongeveer 25 parlementariërs hebben zich gisteren voorgenomen de Italiaanse taal en cultuur in de confederatie voor de ondergang te behoeden. Ze vrezen net als veel Franstaligen dat Zwitserland praktisch gezien geen drie officiële talen (Duits, Frans, Italiaans) meer heeft, maar nog maar twee: Duits en Engels.

  1. Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten
    Video

    Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten

    De Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de graven van 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten zorgen op het ereveld in het Zuid-Limburgse Margraten. "Omdat de Limburgers zich hebben ontfermd over hen die hier rusten, worden zij nooit vergeten. Dit unieke adoptieproject is een van de voorbeelden waarom de Verenigde Staten en Nederland echte vrienden zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag.