Volledig scherm
Economieminister Giovanni Tria © REUTERS

Italianen eerder met pensioen en basisinkomen voor allerarmsten

In de Italiaanse begrotingsplannen voor 2019 is de invoering van een basisinkomen van 780 euro voor armen opgenomen. Ook kunnen mensen eerder met pensioen.

Minister van Economie en Financiën Giovanni Tria heeft dat vandaag gezegd tijdens een congres van detailhandelaren. Hij komt daarmee tegemoet aan de wensen van coalitiepartner Vijfsterrenbeweging.

M5S-leider Luigi Di Maio dreigde gisterenavond het nieuwe begrotingsvoorstel, dat morgen wordt gepresenteerd, niet te steunen in het parlement als geen rekening zou worden gehouden met zijn verkiezingsbeloften.

Trio zei dat een basisinkomen meehelpt de sociale consequenties van de technologische verandering te beheersen. Eerder kunnen stoppen met werken, stelt bedrijven in staat jonger en beter geschoold personeel in dienst te nemen.

De pensioenleeftijd werd in het regeerakkoord van mei dit jaar gekoppeld aan de som tussen leeftijd en aantal gewerkte jaren. Wie opgeteld minimaal op 100 uitkomt, kan volgens het akkoord direct met pensioen.

Vrouwen tussen de 57 en 58 jaar die minstens 35 jaar hebben gewerkt, mogen met vervroegd pensioen, zo kwamen de partijen overeen. De verantwoordelijk minister deed geen verdere uitspraken over de omvang van de maatregelen en de financiering.