Volledig scherm
PREMIUM
Een manifestatie in Predappio bij de herdenking van de mars naar Rome. © Hollandse Hoogte / Zuma Press

Italië: comeback fascisme en verheerlijking van Mussolini

De verheerlijking van fascisme en Benito Mussolini maken een comeback in Italië. De geboorteplaats van de dictator is een bedevaartsoord voor neofascisten.

Volledig scherm
Neofascisten brengen de Romeinse groet. © Gamma-Rapho via Getty Images

Het gebeurt razendsnel. Bezoekers gooien voor het graf van Benito Mussolini hun rechterarm gestrekt omhoog, om die daarna weer snel in hun jaszak op te bergen. De bloemen voor het graf zijn vers. Op een lint staat 'voor altijd in ons hart'. Het zijn stelletjes, vriendengroepen en tienerduo's die vandaag ondanks de snijdende kou een 'dagje Predappio' komen doen. Drie dagen per jaar ziet het op deze begraafplaats zwart van de mensen: op Mussolini's geboortedag in juli, op zijn sterfdag in april en op de jaarlijkse herdenking van de historische mars naar Rome van 28 oktober 1922.

Een kilometer verder laat de 42-jarige Angela di Marcello in haar boekenwinkel aan de Via Roma - 'de enige fascistische boekenwinkel van de wereld' - trots door Mussolini gesigneerde boeken zien. Voorzichtig draait ze het slot van de vitrine open en wijst ze met haar zwartgelakte nagels de titels aan. Toespraken van Il Duce, Essays over het fascisme, Mijn leven.

Mussolini's geboortedorp Predappio is al jaren een bedevaartsoord voor fascisten. Di Marcello ziet de afgelopen jaren steeds meer jonge Italianen het dorp bezoeken. Ze noemt de hernieuwde interesse in Il Duce logisch. ,,Mussolini gaf hoop voor de toekomst. Hij gaf de Italianen het gevoel trots op dit land te zijn. Jongeren zien de malaise nu, zitten zonder werk en voelen zich vergeten door de politici. Ik snap wel dat ze naar Mussolini kijken; een sterke leider waar je trots op kon zijn, die voor de Italianen opkwam. En alléén voor de Italianen, snap je.'' Met opgetrokken wenkbrauwen kijkt ze of haar boodschap wel is overgekomen.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.