Volledig scherm
De Alex meert aan in Lampedusa, Sicilië, met ruim veertig vluchtelingen aan boord. © EPA

Italië: kapitein die vluchtelingen aan wal zette verdacht van mensensmokkel

migratiecrisis op zeeItalië heeft de kapitein van de boot Alex die zaterdag met ruim veertig vluchtelingen aan boord de haven van Lampedusa binnenvoer, Tommaso Stella, laten weten dat hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan mensensmokkel. 

De boot is in beslag genomen en de migranten zijn van boord, melden Italiaanse media. De Alex is een Italiaanse boot van een Italiaanse organisatie, Mediterranea Saving Humans. Voor het schip is Italië de thuishaven. Toen de Alex gisteren met de 45 migranten de haven van Lampedusa binnenvoer, was de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, ‘woedend’. Hij liet al weten dat daarmee ‘de wet werd overtreden’, maar maakte toen nog niet duidelijk welke maatregelen er zouden volgen. 

Stella is niet de eerste kapitein die deze aanklacht aan de broek heeft hangen. Afgelopen week werd de in Lampedusa aangehouden kapitein van het Duitse schip Sea-Watch 3, Carola Rackete, door een rechter in Agrigento (Sicilië) op vrije voeten gesteld, tot woede van Salvini. Ook zij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan mensensmokkel. Er volgt een nieuwe zitting op 9 juli. 

En het schip Alan Kurdi, met tientallen migranten aan boord, kan dit weekend ook nergens terecht. Na waarschuwingen uit Rome is het van koers gewijzigd. Het schip van de Duitse organisatie Sea Eye vaart in plaats van naar Lampedusa, nu naar Malta. Maar ook daar zijn ze niet welkom, beklemtoonde de Maltese regering vandaag al. 

‘Havens gesloten’

Het voornaamste beleid van Salvini van de rechts-populistische partij Lega is dat Italië moet ophouden migranten op te nemen. Vorig jaar vormde hij met de protestpartij Vijfsterrenbeweging een regering. In het voorafgaande jaar kwamen er naar schatting 120.000 illegale migranten over zee naar het Zuid-Europese land. Salvini stelt dat door zijn beleid ‘de havens zijn gesloten’ voor migranten en mensensmokkelaars.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.