Italië neemt draconische maatregelen: hele steden afgesloten, derde dode gevallen

CoronavirusItalië is het eerste land in Europa waar gemeenten in quarantaine zijn geplaatst om uitbreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. In de regio's Lombardije en Veneto zit een aantal stadjes en dorpen nu op slot. Een derde dode is gevallen.

In het noorden van het land werden vanochtend een slordige 50.000 Italianen wakker in een afgegrendelde zone die ‘behalve voor dringende redenen’ is afgesloten voor bezoekers. Er mag ook niemand meer in, zo heeft premier Guiseppe Conte bevestigd. Met name de regio's Lombardije en Veneto zijn flink getroffen. Daar zijn de komende dagen veel scholen en universiteiten gesloten en gaan sportwedstrijden en andere publieksevenementen niet door. 

In Venetië is nu ook het beroemde carnaval geschrapt. Ook het personeel van enkele grote bedrijven moet thuisblijven. Italië is van alle Europese landen voorlopig het hardst getroffen door het virus en het aantal besmettingen stijgt rap. Er zijn nu 115 gevallen van besmetting, waarvan 89 in de afgesloten regio's. Van de zieken liggen er 18 op de intensive care. 

Zondagmiddag werd een derde dodelijk slachtoffer gerapporteerd. Aan het einde van de dag werd een trein, die vanuit Venetië op weg was naar München, op de Italiaanse grens tegengehouden door de Oostenrijkse autoriteiten omdat twee Duitse passagiers mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Na enkele uren kon het treinverkeer weer worden hervat.

Twee vrouwen lopen door het afgesloten stadje Codogno.
Volledig scherm
Twee vrouwen lopen door het afgesloten stadje Codogno. © AP

Chinese aanpak

Lege straten, dichte winkels en bange inwoners: het openbare leven in de Noord-Italiaanse plaats Codogno ligt stil door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. ,,Het is een spookplaats geworden. Dit is verschrikkelijk voor ons”, zegt een jonge vrouw die zich nog wel op straat vertoonde. Functionarissen hebben Codogno omschreven als het epicentrum van een reeks besmettingen in het noorden van het land. Een 38-jarige man uit die plaats wordt omschreven als ‘patiënt nummer één’ in de regio Lombardije, bij Milaan.

Italië volgt in Codogno en andere stadjes min of meer de Chinese aanpak. Om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te stoppen zijn getroffen steden en dorpen van de buitenwereld afgegrendeld. Door deze maatregel kunnen tienduizenden mensen die in die gebieden wonen geen kant meer op. De politie controleert de toegangswegen naar dit gebied zodat niemand erin of eruit kan. ,,Het besmettingsrisico van dit virus is erg groot", aldus Giulio Gallera, hoofd van de gezondheidsdienst in Lombardije. 

Minister-president Giuseppe Conte kondigde de noodmaatregel aan nadat het aantal ziektegevallen de afgelopen twee dagen opeens flink steeg. ,,We zijn bang maar we duimen dat het goed komt, we hopen dat het goed afloopt”, zegt Rosa Cavalli tegen verslaggevers van het Franse persbureau AFP. Ze werk in een apotheek in Codogno, de enige winkel die nog mag openblijven. Rosa voorziet problemen met de levering van voedsel aan de andere winkels. De apotheek in het centrum is op last van de autoriteiten nog wel open, maar mondmaskers zijn al lang uitverkocht. De eigenares zegt dat die vooral uit China kwamen. ,,Ze houden ze nu zelf. Ze hebben ze nodig”. Haar klanten kopen vooral bleekwater, alcohol en desinfecterende middelen.

,,We proberen kalm te blijven, want is het zo makkelijk om dit soort situaties in paniek te raken”, zegt een andere inwoner van Codogno. Zij had haar huis verlaten om eten te kopen. ,,Ik ben in een beetje bang omdat we allemaal besmet kunnen raken. Ik werk in een restaurant en heb veel contact met mensen.”


Rode zones

De gebieden die van de buitenwereld zijn afgesloten, worden ‘rode zones’ genoemd, zo bericht de Italiaanse krant Corriere della Sera. In Veneto gaat het om Vo ‘Euganeo. In Lombardije: Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano. In het hele land heerst bezorgdheid, mondkapjes zijn al weken uitverkocht.

Wie de regels negeert riskeert drie maanden celstraf of een boete van 260 euro. Als het virus zich toch verder zou uitbreiden, zullen steeds meer gemeenten geïsoleerd worden. Treinen of ander openbaar vervoer kunnen al niet meer in deze ‘rode zones’. Om de voorziening van basisbehoeften te garanderen, werden zogenaamde ‘steriele gangen’ gecreëerd. Het zijn door de politie gecontroleerde beveiligingsroutes waar leveranciers kunnen passeren. Mits die zijn uitgerust met beschermende maskers en handschoenen. 

Maatregelen

Al bij de eerste ziektegevallen, nu drie weken geleden, riep de regering een sanitaire noodtoestand uit en legde al het vliegverkeer met China stil. En nu zijn in de getroffen gebieden scholen en horecagelegenheden voorlopig gesloten en zijn sportwedstrijden, kerkdiensten en carnavalsoptochten afgelast. Mensen wordt geadviseerd zo veel mogelijk binnen te blijven, mondkapjes te dragen als ze naar buiten gaan en bij griepsymptomen zo snel mogelijk een arts in te lichten.

Het ministerie van Gezondheidszorg waarschuwt mensen niet naar een ziekenhuis te gaan, om verdere besmetting te voorkomen. In Rome en omgeving, waar ook drie besmettingen zijn vastgesteld, zijn 700 ziekenhuisbedden voorbestemd voor eventuele ziektegevallen, ook zijn verschillende kazernes uitgerust om mensen in quarantaine te houden. De negentien Italianen die op het cruiseschip ‘Diamond Princess’ zaten, zijn overgebracht naar de Cecchignola kazerne in Rome. Premier Conte heeft ook een tijdelijke opschorting van het Verdrag van Schengen gevraagd om in - en uitreizenden ook te kunnen controleren aan de grenzen. Hij overweegt voor die controles ook het leger in te zetten. 

'Niet meer dan 4 personen in de winkel', staat te lezen in deze bakkerij in Codogno waar de Italiaanse patiënt nul vandaan kwam.
Volledig scherm
'Niet meer dan 4 personen in de winkel', staat te lezen in deze bakkerij in Codogno waar de Italiaanse patiënt nul vandaan kwam. © EPA

Slachtoffers

Al die maatregelen hebben niet kunnen voorkomen dat inmiddels drie Italianen zijn overleden aan het coronavirus, onder wie een oudere man uit de buurt van Padova en een oudere vrouw uit Lombardije. Opmerkelijk is dat beide slachtoffers nooit in China zijn geweest of direct contact hebben gehad met iemand die het land heeft bezocht. De vrouw uit Lombardije is waarschijnlijk wél in contact geweest met de 38-jarige man uit Codogno die als patiënt nul wordt gezien van deze epidemie. Hij ligt nog steeds op de intensive care maar zijn toestand is stabiel.

Passagiers van een trein die vrijdagavond laat in het zuidelijke gelegen Lecce aankwam mochten urenlang niet uitstappen vanwege een vermeend ziektegeval aan boord. Het bleek loos alarm. In Turijn werd een Chinese vrouw op straat aangevallen, het derde geval in korte tijd in die stad. En op sociale media geven bezorgde Italianen aan dat ze thuis blijven en alleen nog met mondkapjes de straat op gaan, ook al wonen ze honderden kilometers van infectiehaard Codogno vandaan. 

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”