Italië weert cruiseschepen uit hart Venetië
Cruiseschepen mogen voortaan niet meer langs het San Marcoplein in Venetië varen. De boten moeten aanmeren in een lagune bij de industriële haven van de toeristenstad. De Italiaanse ministers van infrastructuur, cultuur, toerisme en milieu hebben dat besloten. Ze willen zo ‘het culturele en historische erfgoed beschermen dat niet alleen Italië maar de hele wereld toebehoort’.
De nieuwe aanlegplaats is nog niet definitief. Aanmeren in de Marghera-haven in plaats van het centrum van de iconische stad is een ‘tijdelijke’ oplossing. De bewindslieden roepen iedereen met ideeën over een cruiseterminal buiten de lagune op die vooral te delen, om een definitieve oplossing te vinden voor het ‘probleem’.
De grote cruiseschepen zijn veel Venetianen een doorn in het oog. Behalve de druk die inwoners voelen, hebben in die steden ook de infrastructuur, toeristische attracties en luchtkwaliteit te lijden onder de bezoekersstroom. Ze vinden dat de stad wordt overspoeld met dagjesmensen en vrezen ongelukken met de varende giganten.
Veiligheidsrisico's
Voor de coronapandemie toesloeg, zorgden cruiseschepen voor een toevoer van miljoenen toeristen naar de stad die prijkt op de VN-lijst van werelderfgoed. De gevaarten deden sommigen niet alleen pijn aan het oog, maar zorgden ook voor veiligheidsrisico’s.
In juni 2019 ramde een cruiseschip op het Giudecca-kanaal een toeristenboot en vervolgens de kade. Daarbij raakten zeker vijf mensen gewond. Duizenden Venetianen gingen daarop de straat op om de schepen te weren.
De cruiseschepen voeren heel dicht langs de historische gebouwen. Bovendien vormen ze met hun uitstoot een bedreiging voor flora en fauna in de fragiele lagune.
Kijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
-
Video
Groot protest tegen cruiseschepen in Venetië na botsing met toeristenboot
Duizenden mensen hebben vandaag in Venetië opgeroepen voor een verbod van grote cruiseschepen. Daarmee proberen ze aanvaringen te voorkomen, zoals die tussen het grote cruiseschip MSC Opera met een toeristenboot vorige week. Daarbij vielen vijf gewonden. -
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen?
-
PREMIUM
Familie al maand afgesloten van de openbare weg: ‘Boodschappen brengen we met kruiwagen naar huis’
Zoersel -
-
-
PREMIUM21
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
Doodgewaande Duitse miljardair zit mogelijk ondergedoken in Rusland
Karl-Erivan Haub, een van de rijkste Duitsers, verdween ruim vijf jaar geleden tijdens een skivakantie in de Zwitserse Alpen. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Nieuwe aanwijzingen leiden naar Rusland. De grote vraag: leeft hij nog?