Volledig scherm
© anp

Italië wil pizza op UNESCO-lijst

Italië wil dat de Napolitaanse pizza volgend jaar op de lijst van UNESCO voor cultureel erfgoed terechtkomt. De pizza wordt in Italië beschouwd als deel van het cultureel en gastronomisch erfgoed, aldus de commissie die de voordracht vrijdag deed.

De traditionele Napolitaanse pizza heeft een relatief dunne korst, met uitzondering van de rand, die ,,tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen". De pizza hoort te worden gebakken in een stenen oven die is aangemaakt met hout. Er zijn twee varianten, de Marinara en de beroemdste, de Margherita. Die laatste werd in 1889 bedacht door een Napolitaanse kok toen de Italiaanse koningin Margherita (1851-1926) de stad bezocht.

De werelderfgoedlijst van de VN-organisatie voor cultuur bevat al meer eten en drinken. Zo staan Turkse koffie, Kroatische peperkoek en een Georgische methode om wijn te maken op de lijst.

  1. Wachten op een teken van IS: lokale moslimgroep te klein voor zo'n grote ravage
    PREMIUM

    Wachten op een teken van IS: lokale moslim­groep te klein voor zo'n grote ravage

    De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend. Een groep die eerder al getracht zou hebben om een aanslag te plegen en waarvoor de autoriteiten pas nog uitdrukkelijk werden gewaarschuwd. Maar niemand vermoedde dat ze terreur van deze omvang kon plegen — en eigenlijk wacht iedereen op een bewijs dat ook IS erachter zat.