Volledig scherm
© anp

Italië wil pizza op UNESCO-lijst

Italië wil dat de Napolitaanse pizza volgend jaar op de lijst van UNESCO voor cultureel erfgoed terechtkomt. De pizza wordt in Italië beschouwd als deel van het cultureel en gastronomisch erfgoed, aldus de commissie die de voordracht vrijdag deed.

De traditionele Napolitaanse pizza heeft een relatief dunne korst, met uitzondering van de rand, die ,,tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen". De pizza hoort te worden gebakken in een stenen oven die is aangemaakt met hout. Er zijn twee varianten, de Marinara en de beroemdste, de Margherita. Die laatste werd in 1889 bedacht door een Napolitaanse kok toen de Italiaanse koningin Margherita (1851-1926) de stad bezocht.

De werelderfgoedlijst van de VN-organisatie voor cultuur bevat al meer eten en drinken. Zo staan Turkse koffie, Kroatische peperkoek en een Georgische methode om wijn te maken op de lijst.

  1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.