Volledig scherm
Een migrant wordt onder politiebegeleiding van boord gehaald. © AFP

Italië staat migranten toch toe aan land te gaan op Sicilië

De 67 migranten aan boord van reddingsboot Diciotti hebben afgelopen nacht toestemming gekregen om van boord te gaan op het Italiaanse eiland Sicilië. Premier Giuseppe Conte hield dat eerder nog tegen, maar veranderde gisteren van gedachten.

De migranten dobberden al een aantal dagen rond voor de kust van Italië, waaronder drie vrouwen en zes kinderen. Een aantal van hen zou de Italiaanse bemanning zo hebben bedreigd, dat die zich op de brug van het schip insloot en de autoriteiten alarmeerde. De Italiaanse kustwacht nam de migranten op zee over. Justitie in Trapani onderzoekt nu de zaak. Minister van Binnenlandse zaken Matteo Salvini besloot uiteindelijk dat de migranten niet van boord zouden mogen totdat duidelijk zou zijn waar ze naartoe zouden gaan. 

Gisteravond maakte Giuseppe Conte bekend dat de migranten toch toegelaten werden op Sicilië en dat hun identiteit inmiddels was vastgesteld. Volgens Italiaanse media was dat te danken aan een telefoontje van president Sergio Mattarella aan de premier. De opvarenden mochten even voor middernacht onder politiebegeleiding van boord. 

Volledig scherm
De Diciotti in de haven van Trapani. © EPA

Verdeeld

Minister Salvini besloot een maand geleden om alle hulporganisaties de toegang te ontzeggen tot Italiaanse havens, om zo het aantal migranten dat naar Italië reist terug te brengen. Hij wil nu ook migranten weren die op marineschepen van Europese missies in de Middellandse Zee zijn beland. Het besluit over de Diciotti laat de verdeeldheid over dat plan zien binnen de huidige coalitie, waarvan het meest linkse deel tegen sluiting van de Italiaanse havens is.

Eerder weigerde Italië zowel migrantenboot 
Lifeline als de Aquarius. De opvarenden van die twee boten zijn uiteindelijk opgevangen op Malta en in Spanje