Volledig scherm
J.K. Rowling vorige maand bij de première van de verfilming van haar boek Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald in London © EPA

J.K. Rowling klaagt assistente aan voor laten ‘verdwijnselen’ van 27.000 euro

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling heeft een voormalige assistente aangeklaagd die stiekem met háár creditcard zou hebben geshopt. De rechter buigt zich over de vraag of ze 27.000 euro aan uitgaven bij onder andere Starbucks en een cosmeticawinkel kan verantwoorden.  

De Schotse Amanda Donaldson (35) werkte ruim drie jaar als persoonlijk assistent voor de wereldberoemde schrijfster. In april vorig jaar werd ze ontslagen wegens ernstig wangedrag. Volgens J.K. Rowling kocht haar voormalige hulp persoonlijke spullen met een creditcard die strikt voor zakelijke uitgaven was bedoeld. Volgens Britse media gaat het onder andere om 4.077 euro die is uitgegeven in cosmeticazaak Molton Brown, bijna 1.664 euro in een luxe kaarsenwinkel en 1.837 in koffietent Starbucks. 

Donaldson, die post van fans beantwoordde, zou haar positie ook hebben misbruikt om een modeltrein van de Zweinsteinexpres (van 525 euro) en een Harry Potter tovenaarsverzamelbox ter waarde van 2.506 euro te stelen. 

Donaldson ontkent alle aantijgingen en stelt dat ze J.K. Rowling geen enkele schade heeft berokkend. 

Pizza

Donaldson was aangenomen om J.K. Rowling te helpen met de organisatie van haar zakelijke en persoonlijke leven, verklaarde Rowling's echtgenoot en manager, Neil Murray, vandaag aan de rechter.  Hij vertelde dat een accountant aan de bel trok over onverklaarbare uitgaven met de creditcard, schrijft het Britse persbureau Press Association. 

Donaldson werkte op een klein kantoortje in Edinburgh met twee full-timers en twee part-time collega's. Volgens Murray was er geen enkele onduidelijkheid over waar de creditcard voor was bedoeld. ,,Het was een zakelijke creditcard om het zakenleven van mijn vrouw te faciliteren’', zei hij in de rechtszaal. ,,Ik hoorde van de medewerkers dat ze een keer samen uit waren en pizza bestelden. Amanda bood aan voor de groep te betalen en pakte de zakelijke creditcard. Volgens hen zei ze: ‘Geen zorgen, Neil controleert de afschriften niet.’’

De civiele rechtszaak wordt in een later stadium voortgezet. 

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.