Volledig scherm
Zo zag Jack the Ripper uit volgens toprechercheurs die deze compositiefoto in 2006 samenstelden. © epa

'Jack the Ripper was Poolse Jood die werkte als kapper'

's Werelds meest bekende seriemoordenaar lijkt ruim 100 jaar na de feiten te zijn ontmaskerd. Tot nu toe wist niemand wie 'Jack the Ripper' was maar volgens een Britse zakenman en een Finse professor ging het om de Poolse immigrant Aaron Kosminski. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van dna-sporen op de sjaal van een van de slachtoffers, zo meldt de Daily Mail.

Kosminski, een Poolse Jood, was in 1888 een van de zes verdachten van de reeks moorden op prostituees in Londen maar gold mijn of meer als hoofdverdachte. Dat hij nu 'zo goed als zeker' is ontmaskerd, is volgens de Britse krant te danken aan de Britse zakenman Russel Edwards (48). Hij kocht in 2007 op een veiling een bebloede sjaal die in 1888 gevonden zou zijn naast het vierde slachtoffer van de Britse seriemoordenaar. 

Bloed en sperma
Nieuwsgierig naar de juistheid van dat verhaal liet Edwards de sjaal onderzoeken door de Finse Jari Louhelainen, een expert in dna-analyses. Hij ontdekte op de sjaal naast bloed ook sperma en wist daar met behulp van speciale technieken bruikbare dna-stalen uit te halen. Daarmee ging hij naar afstammelingen van slachtoffer Catherine Eddowes en Kosminski.

Vergelijking van het dna-materiaal op de sjaal met dat van de afstammelingen leverde tot tweemaal toe een match op. Daarmee staat volgens de Brit en de Fin zo goed als zeker vast dat Kosminski Jack the Ripper was. De Poolse Jood vluchtte rond 1880 met zijn familie naar Londen om zo te ontkomen aan de pogroms, etnisch geweld tegen Joden.  

'Kapper'
Kosminski zou als kapper hebben gewerkt in Whitechapel, de wijk waar Jack the Ripper vijfmaal toesloeg. De Pool kampte naar verluidt met mentale problemen en stierf op 53-jarige leeftijd in een gesticht.

Het is de vraag of de onthulling een einde maakt aan de vele speculaties over de identiteit van Jack the Ripper. In het verleden werden al talloze mensen - ook vrouwen - aangeduid als de vermoedelijke dader.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.