De vermoorde James Foley
Volledig scherm
De vermoorde James Foley © EPA

'James Foley bekeerde zich tot islam'

De Amerikaanse reporter James Foley had zich tot de islam bekeerd toen hij onthoofd werd door IS. Dat zegt Jejoen Bontinck, de Syriëstrijder die samen met hem in de cel heeft gezeten, in zijn verhoren.

Een screenshot uit de video die IS heeft gepubliceerd van de onthooofding van James Foley
Volledig scherm
Een screenshot uit de video die IS heeft gepubliceerd van de onthooofding van James Foley © Videostill

Ook John Cantlie, de Britse journalist die nu zelf voor IS lijkt te werken, zou intussen moslim zijn. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag.

'Het was een gewone kamer met beige muren en een stenen beige vloer. Ik schat de ruimte vier bij acht meter groot. Het was half onder de grond en bovenaan was er een schuifraam, dat uitkeek op een lange blinde muur. Er was elektriciteit en licht, er lagen matrassen en rieten matten en we hadden wat boeken. Behalve voor toiletbezoek moesten we heel de tijd in de cel blijven, ook om te eten. Maar ik denk wel dat we van alle gevangenen het beste werden behandeld.'

Zo beschrijft Jejoen Bontinck de plek waar hij een drietal weken met James Foley en John Cantlie opgesloten zat. Bontinck vertelde ook dat er een Duitser in hun gezelschap verbleef. Het zou gaan om Toni Neukirch, een man van wie alleen bekend is dat hij in juni 2013 verdween en vorig jaar is vrijgekomen. De gevangenis bevond zich in de buurt van Aleppo en was eigendom van de 'Staat', vertelde Bontinck na zijn terugkeer in België tijdens de politieverhoren. Een term die doelt op de terreurgroep IS, destijds nog ISIS genoemd.

Zelf heeft Bontinck daar nooit voor gestreden. Hij zat immers al achter de tralies op verdenking van spionage toen ISIS opgericht werd. Zijn militie heette 'Majlis Shura Mujahideen' en de leden daarvan zwermden later pas uit naar de nu rivaliserende groepen Islamitische Staat en Jabhat Al-Nusra. In augustus 2013, toen Bontinck bij Foley en Cantlie terechtkwam, werkten die groepen blijkbaar nog samen. "Zo lag er een rechtbank van Jabhat tegenover de gevangenis van de Staat", getuigt Bontinck. En ze wisselden kennelijk ook gevangenen uit.

IJdele hoop
'Foley en Cantlie werden ontvoerd door Jabhat Al-Nusra,' aldus Bontinck. 'Dat gebeurde nadat ze een internetcafé hadden bezocht. Ze vielen op als buitenlanders en gebruikten een vaste taxichauffeur. Na het verlaten van het internetcafé werden ze door gemaskerde mannen gevangen genomen. Ze hebben vastgezeten op verscheidene plaatsen en zijn gemarteld door Jabhat Al-Nusra. Ze kregen er amper te eten en waren heel mager. Toen ik hen ontmoette, zaten ze al ongeveer een halve maand bij de Staat en ze vonden het daar stukken beter.'

Volgens Bontinck hadden de twee zich toen al tot de islam bekeerd. 'Ze vertelden me dat ze niet zo goed hadden geleefd. Dat ze bijvoorbeeld onvoldoende respect voor hun moeders hadden opgebracht. Dat zagen ze door hun bekering in.' Het is mogelijk dat die bekering in werkelijkheid onder dwang is gebeurd, maar dat de Amerikaan en de Brit dat niet aan Bontinck hebben durven te vertellen. Ze zullen allicht hebben gehoopt om zo hun leven te redden, wat voor Foley alvast ijdele hoop is gebleken.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”