Volledig scherm
Een door Fujifilm openbaar gemaakte foto van het medicijn Favipiravir. © ap

Japan biedt experimenteel ebolamedicijn aan

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn tegen ebola aangeboden. Dat heeft de Japanse regering vandaag bekendgemaakt, meldden Japanse media.

Het medicijn heet Favipiravir en is volgens Japanse media al als antigriepmiddel getest voor gebruik door mensen. De maker van het middel is onderdeel van het conglomeraat Fujifilm. De aandelen van Fujifilm gingen na de aankondiging met 4 procent omhoog.

In de strijd tegen het dodelijke ebolavirus is al een ander experimenteel medicijn getest. Dat was het middel ZMapp. Het was voordat het werd toegediend aan de Amerikaanse hulpverleners Nancy Writebol en Kent Brantly alleen getest op dieren. Writebol en Brantly hadden het ebolavirus opgelopen in West-Afrika en mochten vorige week het ziekenhuis in de VS verlaten.

De Liberiaanse krant Front Page Africa meldde vandaag dat een van de drie Liberianen die ZMapp hebben gekregen, gisterenavondavond laat is overleden. Minister Lewis Brown zegt in de krant dat Abraham Borbor zondag nog door het ziekenhuis liep en dat de artsen hoopten dat hij zou herstellen.

Van de zes mensen die met ZMapp zijn behandeld, zijn er twee overleden. Naast Borbor was dat de 75-jarige Spaanse missionaris Miguel Pajares, die in Liberia werkte en voor behandeling naar een ziekenhuis in Madrid was overgebracht.