Volledig scherm
© Photo News

Japan laat elf van de vijfduizend asielzoekers toe

Japan liet afgelopen jaar, van de vijfduizend asielaanvragen, slechts elf asielzoekers toe in haar land. Het aantal mensen dat een visum kreeg, verdubbelde bijna in 2014. Het jaar ervoor kwamen slechts zes personen het land binnen.

Al jaren heeft Japan een streng asielbeleid. Van de 5000 asielaanvragen die het land vorig jaar binnen kreeg, kende zij slechts 0,2 procent van de aanvragen toe. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 32 procent. De toelating van vluchtelingen van Japan is maar een fractie van dit gemiddelde. 

Veel mensen, onder meer juristen en activisten, vinden het asielbeleid van Japan een schande. Volgens hen beschermt Japan de vluchtelingen onvoldoende. ,,Het lage percentage is beschamend'', zegt immigratie advocaat Shogo Watanabe.

Voorzieningen
Japan heeft geen algemeen beleid wat betreft asielaanvragen. Volgens de juristen zitten er gaten in het systeem. De overheid is niet transparant over de aanvragen. Daarnaast zijn er nauwelijks voorzieningen aanwezig om te vluchtelingen op te vangen. 

Duitsland en Amerika waren de populairste bestemmingen onder asielzoekers. Zij ontvingen 109.580 en 88.360 asielaanvragen. In Nederland kwamen 30.023 aanzoeken voor asiel binnen in 2014.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.