Volledig scherm
© ap

Japan onthult grootste oorlogsschip sinds WOII

Eerder deze week heeft Japan de 'Izumo' onthuld, het grootste oorlogsschip van de Japanse marine sinds de Tweede Wereldoorlog. Japan breidt voortdurend zijn zeemacht uit, wat het rivaliserende China aanspoort om haar militair arsenaal te moderniseren.

De Japanse grondwet, die na WOII grotendeels door de Verenigde Staten werd opgesteld, verbiedt het land militaire middelen te gebruiken voor andere doeleinden dan zelfverdediging. Dat betekent dat de Japanners geen langeafstandsraketten hebben, vliegdekschepen of andere aanvalswapens. De Izumo kan helikopters lanceren, maar daarmee wordt de grondwet niet geschonden, zo meent de regering in Tokio.

Reddingsoperaties
Volgens Bloomberg kan de Izumo veertien heli's dragen, waarvan er vijf tegelijk kunnen landen of opstijgen. Vliegtuigen kan het schip niet lanceren, daarvoor ontbeert het de katapulten die nodig zijn voor het opstijgen. De Japanse autoriteiten stellen dat het schip zal worden ingezet voor 'reddingsoperaties bij rampen zoals een tsunami' en 'verscheidene contingenten in de ons omringende wateren'.

Semantiek
China laat echter weten zich daardoor niet om de tuin te laten leiden. De Izumo kan makkelijk omgebouwd worden zodat hij ook gevechtsvliegtuigen kan lanceren, verklaarde militaire woordvoerder Zhang Junshe aan de krant China Daily. 'Het is een vliegdekschip, maar Japan noemt het een helikopterschip om de agressieve aard van het vaartuig te verdoezelen', stelt Junshe. Onlangs doopte China haar eerste vliegdekschip, een omgebouwd vaartuig uit de sovjettijd.

Spanningen
De voorbije jaren zijn territoriale disputen tussen Japan en China weer opgelaaid. Het gaat daarbij over onbewoonde eilanden die onder de Japanse staat vallen maar door China worden opgeëist. De terugkeer aan de macht van de Japanse premier Shinzo Abe, die een nationalistische kiescampagne voerde, en de aanstelling van de patriottische Chineze president Xi Jinping hebben de verhoudingen tussen de tweede en derde grootste economieën ter wereld nog verder verstoord.

De Chinezen eisen oprechte excuses van de Japanners voor de gewelddadige bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. In januari voerde Japan voor het eerst in tien jaar het budget voor Defensie op.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© AP