Volledig scherm
© www.h-n-h.jp

Japan opent robothotel in themapark Huis ten Bosch

Een hotel zonder kamermeisjes en receptionisten, maar voor 90 procent gerund door robots. Het Henn-na hotel, vrij vertaald vreemd hotel, in Japan opent deze zomer zijn deuren in themapark Huis ten Bosch in Nagasaki. Dat schrijven Japanse media.

Volledig scherm
© www.h-n-h.jp
Quote

In de toekomst hopen we nog zo'n 1.000 hotels overal ter wereld te bouwen

Hideo Sawada, directeur Huis ten Bosch
Volledig scherm
© www.h-n-h.jp
Volledig scherm
© www.h-n-h.jp
Volledig scherm
© www.h-n-h.jp

Bij het inchecken zullen klanten niet geholpen worden door een vriendelijke receptionist(e), maar zal een robot met menselijke trekjes hen te woord staan. Deze 'acteurrobots' kunnen intelligente gespreken voeren met klanten, zo beweert directeur Hideo Sawada van Huis ten Bosch: een Nederlands themapark waarin een Hollands stadje compleet is nagebouwd. De robots spreken verschillende talen, kennen handgebaren en kunnen zelfs knipperen met hun ogen en glimlachen.

Lage prijzen
Naast receptionisten wordt ook ander hotelpersoneel vervangen. Zo zal een robot fungeren als portier en maken ze de kamers schoon. De robotisering moet ervoor zorgen dat het hotel zijn prijzen laag kan houden. ,,We maken het meest efficiënte hotel ter wereld,'' aldus Sawada tegen Nikkei News. ,,In de toekomst hopen we nog zo'n 1.000 hotels overal ter wereld te bouwen.''

Niet alleen personeel krijgt een futuristisch tintje, ook zullen de kamerdeuren werken met gezichtsherkenning als sleutel. Roomservice en de mini-bar kunnen besteld worden via een tablet. In plaats van een airconditioning zullen de kamers een voorziening krijgen waarbij de kamertemperatuur zich aanpast aan de lichaamshitte van de aanwezigen. Het hotel 2.0 zal daarnaast laag in kosten zijn door het gebruik van zonne-energie.

Bieden
Tijdens het hoogseizoen kunnen gasten bieden op kamers: prijzen lopen dan uiteen van 52 euro voor een eenpersoonskamer tot 134 euro voor een driepersoonskamer. Luxere kamers kosten uiteraard meer. Liefhebbers kunnen alvast een kamer boeken op de website van het futuristische hotel.

Het eerste deel van het hotel krijgt 72 kamers en opent naar verwachting op 17 juli zijn deuren, in 2016 wordt het hotel uitgebreid met nog eens 72 kamers. Het is afwachten of het concept aanslaat, critici geloven dat het contact met mensen erg belangrijk is voor hotelgasten, vooral voor de mensen die alleen reizen.