Volledig scherm
De derde en vierde reactor van het kernenergiecomplex in het Japanse Ohi. © afp

Japan schakelt kerncentrales weer in ondanks protest

De Japanse regering heeft vandaag opdracht gegeven twee kernreactoren weer op te starten. Na de aardbeving en tsunami van maart vorig jaar werden alle 54 kernreactoren in het land een voor een afgeschakeld, totdat begin mei ook de laatste centrale werd stilgelegd.

Eerder noemde de regering de herstart van de twee reactoren van de Ohi-energiecentrale in het midden van Japan al noodzakelijk. Japan is voor een groot deel van zijn verbruik afhankelijk van kernenergie. Het land voorzag de afgelopen winter goeddeels in zijn energiebehoefte door het importeren van fossiele brandstoffen uit het buitenland.

Het afgelopen jaar zijn verschillende Japanse steden het toneel geweest van grootschalige protesten tegen het gebruik van kernenergie. De bevolking maakt zich sinds de ramp van vorig jaar grote zorgen over de veiligheid ervan.

Verantwoord
De overheid heeft een groot onderzoek laten uitvoeren naar de risico's van de centrales. In afwachting van de uitkomst werd besloten ze allemaal stil te leggen. Vorige week vroeg de Japanse premier Noda de bevolking in een televisierede om begrip voor het weer inschakelen van twee van de reactoren in het complex in Ohi. Al in april liet de regering weten dat besluit verantwoord te vinden.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.