Volledig scherm
Walvissen aan boord van een Japans schip op een foto van begin vorig jaar. © epa

Japan vangt driekwart minder walvissen dan gepland

Japan heeft in de afgelopen tijd in het Zuidpoolgebied veel minder walvissen gevangen dan gepland. De schepen keerden met 251 walvissen huiswaarts in plaats van de geplande ongeveer 1000 dieren, deelde de woordvoerder van het Japanse ministerie van Visserij mee.

Volgens de woordvoerder is de veel lagere vangst te wijten aan acties van de milieuorganisatie Sea Shepherd. Het aantal van 251 was overigens meer dan tweemaal zo veel als in het vorige vangstseizoen.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ) sprak vorige week uit dat Japan onmiddellijk met de walvisvangst in het Zuidpoolgebied moet stoppen. Japan heeft toegezegd zich aan het verbod te houden.

Het ICJ deed uitspraak in een zaak die door Australië was aangespannen. Australië bestreed dat de Japanse walvisvaarders wetenschappelijk onderzoek doen en stelde dat het gewoon jagen op walvissen is. Het ICJ beaamde dat tot grote vreugde van onder meer de actiegroep Sea Shepherd, die herhaaldelijk slag heeft geleverd met Japanse walvisvaarders.

Volledig scherm
Een walvis in de haven van Taji, op archiefbeeld. © reuters

'Wetenschappelijk onderzoek'
Japan tekende in 1986 wel voor het stoppen van de walsvisvaart, maar ging toch op jacht onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Het is voor het eerst dat deze Japanse truc zo duidelijk in de rechtszaal wordt verworpen. Japan negeerde de discussies in de publieke opinie en bij de tandeloze Internationale Walvisvaart Commissie, die geen bindende besluiten neemt zoals het ICJ. Nu legt Tokio 'zich diep teleurgesteld bij het oordeel neer'.

Japan stelt dat het de voortplanting en de voeding van de walvissen en de invloed van de milieuvervuiling op de dieren bestudeert. Daarvoor geeft het jaarlijks vergunningen af om honderden van de zeezoogdieren te doden. ICJ-president Peter Tomka herinnerde aan het doel van het internationale verdrag dat de walvissen beschermt: een waardevol stuk natuur behouden voor toekomstige generaties. Japan moet de bestaande vergunningen voor de walvisjacht intrekken en mag geen nieuwe meer uitgeven.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.