Japanse keizer Naruhito aanvaardt troon

videoDe Japanse keizer Naruhito heeft officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen. De 59-jarige Naruhito deed dat in een eeuwenoude ceremonie in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio in aanwezigheid van staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen.

Naruhito volgde in mei zijn vader Akihito op toen die als eerste keizer in twee eeuwen afstand deed van de troon. Akihito was keizer van 1989 tot 2019.

,,Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk’’, zei hij in aanwezigheid van tweeduizend gasten onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. ,,Ik hoop oprecht dat Japan zich verder zal ontwikkelen en zal bijdragen aan de vriendschap en vrede van de internationale gemeenschap en aan het welzijn en welvaart van mensen door wijsheid en inspanningen.’’

In de nieuwste AD Royalty Podcast gaat het ook over de troonswisseling in Japan: 

Volledig scherm
De Japanse keizer Naruhito © APNaruhito maakte de troonswisseling wereldkundig in de zogenoemde Sokuirei-Seiden-no-gi-ceremonie in de grote Matsu-no-ma-zaal van het Keizerlijk Paleis in Tokio. Daarbij was ook premier Shinzo Abe aanwezig als vertegenwoordiger van de bevolking.

De buitenlandse gasten hadden een verrekijker nodig om de plechtigheid te volgen of waren in de meeste gevallen aangewezen op televisieschermen. Zij zaten namelijk in een ander gebouw en werden door een grote binnenplaats gescheiden van de Matsu-no-ma-zaal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaten in een vak met andere koninklijke gasten, die een beduidend betere plek kregen dan de meeste presidenten.

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”