Volledig scherm
Een lachende Kane Tanaka vierde haar verjaardag samen met familie. © REUTERS

Japanse levenslust: oudste mens ter wereld (117) viert verjaardag

De oudste nog levende mens ter wereld heeft vandaag haar 117de verjaardag gevierd. De Japanse Kane Tanaka, die op 2 januari 1903 geboren werd in Fukuoka, vierde haar verjaardag samen met familie in het verpleeghuis waar ze woont.

Tanaka werd als zevende kind van Kumakichi en Kuma Ota geboren in het dorpje Wajiro in het prefectuur Fukuoka, op het zuidelijke eiland Kyushu. Ze kwam prematuur ter wereld en werd grootgebracht met de moedermelk van verpleegsters.

Het Guinness World Record-boek erkende Tanaka onlangs als oudste persoon op aarde. Dat predikaat kreeg ze toen ze 116 jaar en 66 dagen oud was. De vrouw trouwde in 1922 op 19-jarige leeftijd met haar man Hideo. Met hem kreeg ze vier kinderen. Het koppel adopteerde ook nog een vijfde kind.

Uithoudingsvermogen

Volledig scherm
Tanaka wil minstens 120 jaar oud worden. © REUTERS

Hideo kwam om het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrouw bleef tot haar pensioen werken in een winkeltje, waar ze de traditionele Japanse pudding shiruko en udon-noedels verkocht. In de jaren 70 bezocht zij de Verenigde Staten, waar ze diverse neefjes en nichtjes heeft.

Op 103-jarige leeftijd kreeg Tanaka te horen dat ze darmkanker had, maar ze kwam de ziekte te boven. Ter ere van haar 107de verjaardag schreef Tanaka’s zoon een boek over haar leven en uithoudingsvermogen. De bejaarde vrouw heeft een voorliefde voor frisdrank en snoep.

‘Ik wil nog meer’

‘Lekker’, zei de levenslustige Tanaka toen ze een hap van haar verjaardagstaart nam. ,,Ik wil nog meer.’’ In 2018 liet Tanaka, die de titel ‘oudste ter wereld’ destijds overnam van de 117-jarige Chiyo Miyako, weten zeker 120 te willen worden. Miyako overleed vijf dagen naar haar 117de verjaardag.

De extreem hoge leeftijd van Tanaka staat symbool voor de vergrijzing van de Japanse bevolking. Het aantal 100-jarigen in Japan stijgt al vijftig jaar gestaag. Terwijl het geboortecijfer in het Aziatische land blijft dalen worden de inwoners gemiddeld steeds ouder.’

De oudste inwoner van Nederland, Anne Brasz-Later, heeft nog wat jaartjes te gaan voor ze Tanaka’s gezegende leeftijd bereikt. De Utrechtse is ‘slechts’ 113 jaar oud. Brasz-Later nam op 24 december het stokje over van oudste Nederlander Geertje Kuijntjes uit Gorkum, zij overleed op 114-jarige leeftijd.

In dit college van de Universiteit van Nederland vertelt prof. dr. Andrea Maier over wat er gebeurt bij het ouder worden: