Volledig scherm
Een dertigtal restaurants in de wijk Ebisu nemen deel aan een gastronomisch festival dat de toeristen uitnodigt walvisvlees te proberen. © afp

Japanse restaurants lokken toerist met walvis op menukaart

Een dertigtal restaurants in de chique wijk Ebisu in de buurt van Tokio willen met een gastronomisch festival toeristen ertoe overhalen eens een keertje walvisvlees te komen proeven.

Volledig scherm
Een chef bereidt carpaccio van walvisvlees. © AFP
Volledig scherm
Of had u liever een slaatje met walvisvlees? © AFP

Door de koersval van de yen en de naderende Olympische Spelen van 2020 is Japan een populaire toeristenbestemming geworden. Vorig jaar ontving Japan een recordaantal van 13.4 miljoen toeristen, 3 miljoen meer dan het jaar voordien.

,,Met al die buitenlandse bezoekers die we in Japan verwachten, willen we laten zien hoe wij denken over de consumptie van dit zeezoogdier", verklaarde festivalorganisator Takashi Furui.

Hongersnood
Al eeuwenlang maken de Japanners jacht op walvissen. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen het land met hongersnood kampte, ging de walvisindustrie op volle toeren draaien. Nog altijd omzeilt Japan het internationale verbod op de walvisvangst door gebruik te maken van de uitzondering die toelaat stalen te nemen voor wetenschappelijk onderzoek.

Tokio heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat het vlees van de dieren vaak op een restaurantbord belandt. De afgelopen jaren is de consumptie van walvisvlees echter fors afgenomen.

Japan is van mening dat de populatie walvissen, in het bijzonder die van de dwergvinvis, groot genoeg is om een duurzame vangst toe te staan. Dat wordt tegengesproken door dierenrechtenorganisaties en landen die zich tegen de walvisjacht verzetten. Vorig jaar verbood het Internationaal Gerechtshof nog de jacht op walvissen.

Volledig scherm
Een schoolreisje naar de haven van Minamiboso waar walvisjagers de kop van een walvis tonen bij de start van de walvisvangst. De kinderen mochten daarna proeven van het gebakken vlees. © REUTERS