Volledig scherm
Japanse hogesnelheidstreinen, hier op het station van Tokio. © AP

Japanse trein vertrekt 25 seconden te vroeg: 'Een onvergeeflijke fout'

Japanners houden van stiptheid en waren dan ook niet blij toen een trein 25 seconden te vroeg het perron verliet. De Japanse spoorwegmaatschappij verontschuldigde zich nederig bij de reizigers die hun trein gemist hadden ,,Een onvergeeflijke fout'', aldus de Japanse evenknie van de NS.

De trein had om precies twaalf over zeven 's ochtends moeten vertrekken van station Notogawa. De machinist had dit niet helemaal goed begrepen en dacht dat hij om elf over zeven moest vertrekken. Toen hij geen reizigers meer zag staan op het perron besloot hij de deuren te sluiten en weg te rijden. Uiteindelijk reed de trein exact 25 seconden te vroeg weg.

Excuses aangeboden

De spoorwegmaatschappij verontschuldigt zich in een persbericht: 'Het grote ongemak dat we hebben veroorzaakt is onvergeeflijk. We gaan nu ons gedrag evalueren om te voorkomen dat zoiets opnieuw kan gebeuren.'

Het incident in Notogawa staat niet op zich. Het is nu al de tweede keer in een half jaar dat een Japans bedrijf zich officieel verontschuldigt voor het te vroeg vertrekken van een trein. In november vertrok een trein namelijk 20 seconden voor de geplande tijd.

Klachten ingediend

Een aantal reizigers die net aan kwamen lopen op het moment dat de bewuste trein wegreed diende een klacht in. Door het missen van hun trein misten zij namelijk hun aansluiting, waardoor ze zes minuten moesten wachten op een volgende trein. 

Sommigen van hen kwamen daardoor te laat op school of op het werk. Dit wordt niet zomaar door de vingers gezien. Treinen in Japan vertrekken namelijk altijd precies op tijd. Vertrektijden worden niet in minuten aangegeven, maar in seconden. Wanneer het openbaar vervoer meer dan vijf minuten later aankomt dan gepland, kunnen reizigers zelfs een 'certificaat van vertraging' laten zien zodat werkgevers weten dat het niet de schuld van de werknemer is.