Volledig scherm
De bloesems in bloei afgelopen voorjaar in de nationale tuin Shinjuku Gyoen in Tokyo. © REUTERS

Japanse tuin loopt klein fortuin mis door bange kaartverkoper

Een medewerker van een prachtige tuin in het hart van Tokyo heeft de trekpleister miljoenen yen gekost, omdat hij buitenlandse bezoekers niet durfde te vragen om een ticket te kopen. Hij liet zo'n 160.000 mensen gratis toe.

De medewerker van Shinjuku Gyoen-tuin, van wie alleen bekend is dat hij begin zeventig is, heeft toegegeven dat hij de entreeprijs verzuimd heeft te innen nadat er een onderzoek was gestart. Een collega had zijn werkgever getipt, omdat de man zich vreemd gedroeg bij het overhandigen van een ticket aan een buitenlandse toerist.

De kaartjesverkoper, die inmiddels met pensioen is, zou in april 2014 gestopt zijn entreegeld te innen bij toeristen. Hij zou buitenlanders in totaal 2,5 jaar lang gratis toegang hebben gegeven tot de beroemde tuin, die op loopafstand ligt van de indrukwekkende wolkenkrabbers van Shinjuku en het drukste treinstation ter wereld.

Volgens de Japanse nieuwssite SoraNews24 zou de kaartjesverkoper enkele jaren geleden een aanvaring gehad hebben met een buitenlandse toerist, die tegen hem schreeuwde omdat hij niet had begrepen wat de bezoeker zei. ,,Ik spreek geen andere talen en ik werd bang toen een buitenlander tegen me begon te schreeuwen’’, zou de man aan het ministerie van Milieu, de eigenaar van de tuin, verklaard hebben.

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
De bloesems in bloei afgelopen voorjaar in de nationale tuin Shinjuku Gyoen in Tokyo. © AP

Vanaf dat moment gaf de angstige kaartverkoper tickets voor niets weg aan buitenlandse toeristen. Geschat wordt dat zo’n 160.000 mensen konden profiteren van de gratis toegang. De tuin is daardoor zeker vijfentwintig miljoen yen, omgerekend een kleine 200.000 euro, misgelopen.

Manipuleren

De buitenlandse gasten hadden wel een kaartje nodig - er moet een QR-code worden gescand om door de toegangspoort te kunnen. De kaartverkoper gaf de bezoekers dan ook een kaartje, en vroeg aan een collega het computersysteem te manipuleren waardoor er geen verschil zou zijn tussen de geregistreerde en de werkelijke inkomsten. Opvallend genoeg stond op het kaartje gewoon de ticketprijs van 200 yen, in Engels schrift. Dat is omgerekend zo'n 1,80 euro.

In december 2016 lichtte een collega het management in nadat hij zag dat de kaartverkoper ‘vreemd gedrag vertoonde bij het overhandigen van een ticket aan een buitenlandse bezoeker’.

De man werd volgens de Japanse media na het uitkomen van de feiten 10 procent gekort op zijn salaris. Hij bood zelf aan om met pensioen te gaan en daarbij de helft van zijn pensioenbonus, ongeveer 300.000 yen (2350 euro) af te staan.

Volledig scherm
Bezoekers kijken naar de bloesems in bloei afgelopen voorjaar in de nationale tuin Shinjuku Gyoen in Tokyo. © REUTERS