Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © anp

Jas van 'Aaronia Shield' moet beschermen tegen wifi

De 63-jarige Mary Coales heeft EHS (Electromagnetic Hypersensitivity Intolerance Syndrome). Miljoenen mensen schijnen door deze aandoening gevoeliger te zijn voor straling van apparaten. Ze krijgen hoofdpijn, worden misselijk of voelen scherpe pijnen door de straling van bijvoorbeeld wifi. De Britse bedacht een oplossing: een jas van 'Aaronia Shield'.

De Britse is er van overtuigd dat de apparaten die mensen tegenwoordig veelvuldig gebruiken, haar ziek maken. Zo'n drie miljoen mensen zeggen dat zij dezelfde symptomen hebben door straling.  

Scherpe pijn
Mary zou sinds 2012 last hebben van EHS, vertelt ze aan de Daily Mail. Ineens voelde ze op een oktoberdag een scherpe pijn in haar mond. Ze dacht dat het door chemicaliën kon komen die klusjesmannen gebruikten tijdens het repareren van een keukenmuur in haar huis. Drie maanden later zat ze nog steeds met de pijnklachten en werd de pijn erger als ze haar laptop, telefoon of televisie aanhad. Op een dag ging ze lunchen met haar nichtje, die een iPad meehad. Toen Mary het apparaat dicht bij haar gezicht hield, werd de pijn ineens heviger. 

Aanpassingen
Via een vriend ontmoette ze een man met EHS. Hij introduceerde haar bij de ElectroSensitivity UK, met zo'n 1000 leden. Kort daarna begon Mary aanpassingen in haar huis te verrichten om de straling te voorkomen. Zo verving ze lichtpeertjes, verving ze wifi voor een breedbandverbinding en liet ze een filter over haar landlijn leggen voor het bellen met de vaste lijn. Zelfs de vullingen in haar gebit verving ze voor niet-metalen vullingen. En ze kocht dus de 'Aaronia Shield' stof, waar ze een jas van maakte. De stof kun je gewoon op internet bestellen. Sommige mensen hangen bijvoorbeeld een klamboe van Aaronia Shield om het wiegje van hun jonge kinderen.

Oud-muzikant
Muzikant Ricky Gardiner (66) zegt ook last te hebben van EHS. De gitarist speelde in de jaren zeventig samen met Iggy Pop en David Bowie. Hij gebruikte vijf computers en kreeg in de jaren tachtig symptonen. Gardiner is boos omdat mensen met EHS niet heel serieus worden genomen. 'De telecomindustrie is een miljoenenindustrie dus het is makkelijker om ons af te doen als gekken dan zich af te vragen of het goed is om ons op te zadelen met al die straling.'

Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor EHS. In Nederland zouden zo'n 500.000 mensen EHS-gerelateerde klachten hebben.