Volledig scherm
Jezus, wat een spijkerbroek! © Robert Kalinka

Jezus wat een broek! Kledingreclame met heiligen ten onrechte beboet

Het Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat de boete die een Litouws kledingbedrijf kreeg wegens een reclamecampagne, waarin Jezus en Maria werden afgebeeld, een schending van de vrijheid van meningsuiting en dus onterecht is. 

Het bedrijf Sekmadienis voerde in 2012 een campagne met online- en straatreclame in de hoofdstad Vilnius, waarbij een man in spijkerbroek en met tatoeage werd getoond met de tekst: Jezus, wat een spijkerbroek.

Een vrouw in een jurk met een kralenketting moest Maria voorstellen en was voorzien van het opschrift Moeder Gods, wat een jurk. Ontwerper Robert Kalinkin maakte ook een poster waarop beide figuren te zien zijn, met de tekst: Jezus, Maria, wat dragen jullie?

100 klachten

Naast de katholieke kerk dienden zo'n honderd mensen een klacht in. De Litouwse keuringsdienst verklaarde dat de advertenties de spot dreven met religieuze symbolen en als een beledigend kon worden opgevat.

Verscheidene andere instanties en rechters oordeelden dat de campagne in strijd was met de publieke moraal. De opgelegde boete van ongeveer 580 euro bleef in stand, waarop de onderneming naar het mensenrechtenhof stapte.

'Jezus is overal'

De rechters in Straatsburg oordeelden unaniem dat hun Litouwse collega's onvoldoende hebben beargumenteerd dat het gebruik van de religieuze symbolen aanstootgevend zou zijn.

Bovendien riepen de advertenties niet op tot haat. De autoriteiten van het overwegend katholieke land moeten de boete terugbetalen. Ontwerper Kalinkin zei eerder al: ,,Als Jezus overal is, waarom dan niet in onze advertenties?''

  1. Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

    Een Belgische treinmachinist is zich vanochtend bij het binnenrijden van station Torhout een ongeluk geschrokken. Voor het oog van verbouwereerde reizigers lag daar languit een man tussen de rails. De machinist wist zijn trein niet op tijd tot stilstand te brengen en reed met een slakkengang over de man heen. Toen het gevaarte stilstond, krabbelde de man op en riep: ‘Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging’.