Volledig scherm
Joelia Skripal is voldoende hersteld om het ziekenhuis in Salisbury te mogen verlaten. © AFP

Joelia Skripal overgebracht naar 'veilige plek'

Joelia Skripal, die begin maart samen met haar vader Sergej Skripal werd vergiftigd met zenuwgas, heeft gisterenavond het ziekenhuis in het Zuid-Engelse Salisbury verlaten.

Joelia is naar 'een veilige plek' overgebracht, meldde de BBC vandaag. De 33-jarige vrouw is dochter van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) die net als Joelia onverwacht goed herstelt van de aanval met het middel Novitsjok.

De Britten stellen dat Moskou achter de aanval zit, maar heeft daar geen bewijzen voor. Rusland ontkent alle betrokkenheid en stelt dat het nergens op slaat om, de in 2010 bij een spionnenruil, naar Engeland uitgeweken Skripal te willen ombrengen.

Bewusteloos

Skripal en zijn dochter werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury. Beiden werden wekenlang behandeld in een ziekenhuis in Salisbury.

Vorige week ontwaakte Joelia uit haar coma. De Russische staatstelevisie beschikte over een telefoonopname tussen Joelia en haar nicht Viktoria, waarin zij zei het ziekenhuis snel te mogen verlaten.

Niet langer kritiek

Ook haar vader is aan de beterende hand. Zijn toestand is niet langer kritiek. ,,Hij reageert goed op de behandeling, verbetert snel en verkeert niet langer in kritieke toestand'', liet ziekenhuisdirecteur Christine Blanshard weten.

Een behandelend arts zei dat Sergej langzamer herstelt dan zijn dochter, maar dat ze hoopt dat Sergej op den duur ook hersteld het ziekenhuis verlaat. De Russische ambassade in Londen heeft Joelia met haar herstel gefeliciteerd. 

Uit vrije wil ondergedoken

Joelia kwam op 3 maart uit Moskou op bezoek bij haar vader in Salisbury. De vrouw zou overwegen om in Engeland te blijven en asiel aan te vragen, zo melden Russische media. De ambassade eist overtuigend bewijs dat ze uit vrije wil is ondergedoken.

De ambassade keert zich ook tegen de mogelijkheid dat Sergej en Joelia Skripal onder een schuilnaam worden ondergebracht in bijvoorbeeld de VS of Canada. Dan zou hun versie van de gebeurtenissen waarschijnlijk altijd geheim blijven, aldus de diplomatieke post.

De internationale gemeenschap zou alle reden hebben om dat ,,als een ontvoering te zien van de twee Russische staatsburgers, of in elk geval als hun isolatie''.