Volledig scherm
Derya en Björn © Petra Meulman

‘Joey en Derya hadden ruzie op dag van verdwijning’

De vermiste Joey Hoffmann (21) had ruzie met zijn reisgenoot Derya op de dag van zijn verdwijning. De twee schreeuwden tegen elkaar. Dat zegt de eigenaar van het land waar de Haaksbergenaren kampeerden.

Waar de ruzie precies over ging, weet landeigenaar Alim Gürsoy niet. ,,Derya vertelde mij dat Joey hier niet langer wilde zijn”, zegt hij. ,,Joey zou het vliegtuig terug naar Nederland nemen, zei Derya. Tegen mij praatte Derya Turks, Joey kon ik niet verstaan.”

De ruzie was in de ochtend van zaterdag 8 juli, de dag waarop Joey voor het laatst is gezien. Kort daarvoor kwam de landeigenaar de echtgenoot van Derya – Björn – tegen op het pad naar de kampeerplek. Gürsoy reed in zijn auto en gaf Björn een fles water. Die gooide Björn leeg over zijn lichaam, waarschijnlijk om af te koelen. De landeigenaar reed door naar de kampeerplek, waar Derya en Joey op dat moment waren.

Het krakkemikkige Mercedes-busje van de Haaksbergenaren was vastgelopen op een paar grote keien. De landeigenaar bood hulp aan om het busje los te trekken, maar Derya sloeg dat aanbod af. Vervolgens pakten Derya en Joey de flessen water aan die Gürsoy voor ze had meegenomen. Derya en Joey liepen richting de hoofdweg, een paar kilometer van de kampeerplaats.

Afgelegen

Die avond gaat de landeigenaar opnieuw naar de afgelegen kampeerplek. Dan is alleen Derya er nog, vertelt hij. ,,Ze zei dat Joey naar het vliegveld was gegaan. Björn was zoek. Iemand van de militaire politie heeft haar naar een hotel gebracht, ze mocht niet alleen op de kampeerplaats blijven. Later is ze naar familie in Tarsus gereisd.” De militaire politie nam het kapotte busje van de Haaksbergenaren mee.

Volgens Gürsoy maakten Björn en Derya een verwarde indruk. ,,Volgens mij waren ze niet goed bij hun hoofd”, aldus de landeigenaar. ,,Björn had last van een eerdere operatie. Ze wilden een stuk van mijn grond kopen, maar later weer niet. Derya vertelde mij dat ze nu naar Antalya zouden gaan, waar ze een houten huisje in de buurt van het ziekenhuis wilden bouwen. Zodat Björn de medische hulp kon krijgen die hij nodig had.”

Volledig scherm
Landeigenaar Alim Gürsoy © AD