Volledig scherm
© BELGA

Jonge vrouw overleden na roken e-sigaret

In de Amerikaanse staat Mississippi is een patiënt overleden aan een longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. Het is volgens Amerikaanse media de twaalfde persoon in de Verenigde Staten die aan een longaandoening bezwijkt die verband lijkt te houden met het apparaatje. De meldingen in de VS hebben wereldwijd aangezet tot maatregelen tegen ‘vaping’.

Het ministerie van Gezondheid van Mississippi heeft niet gezegd wie de patiënt was of wat die precies rookte met het apparaatje. Wel is bekendgemaakt dat de patiënt jonger dan 30 jaar was. Volgens een plaatselijke nieuwssite gaat het waarschijnlijk om een 27-jarige vrouw uit het noordoosten van de staat. In de gehele VS zijn inmiddels meer dan vijfhonderd mensen ziek door ‘vaping’, maar wat er precies fout gaat is nog steeds niet opgehelderd.

Sinds twee maanden is er een onderzoek gaande dat meer duidelijkheid moet geven over de nieuwe ziekte en of deze daadwerkelijk veroorzaakt wordt door het roken van een e-sigaret. Zolang hier geen duidelijkheid over is, raadt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC aan om geen e-sigaretten meer te roken.

Opvallend is dat de patiënten vaak relatief jong zijn en voor hun opname in goede gezondheid verkeerden. Van allemaal is bekend dat zij kort voordat zij klachten kregen nog een e-sigaret hebben gerookt. Vervolgens kregen ze last van kortademigheid, vermoeidheid, hoesten, pijn op de borst en gewichtsverlies.

Nederland

Ook in Nederland hebben mensen kwalen opgelopen door vermoedelijk het gebruik van de elektronische sigaret. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) eerder deze maand bekend aan Nieuwsuur. De vereniging heeft deze week een enquête uitgezet onder de 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen.

  1. Nederlandse stelletjes ontsnappen aan vulkaanramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’
    PREMIUM

    Nederland­se stelletjes ontsnappen aan vulkaan­ramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’

    Bij de dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn vandaag zes Nederlanders door het oog van de naald gekropen. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd”, laat een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee aan deze site weten.