Volledig scherm
Cian Moore © Medical Journal of Australia

Jongen (13) wordt blind door verkeerd eetpatroon

De 13-jarige Cian Moore uit Perth in Australië werd langzaam blind. De medische wereld tastte in het duister over de oorzaak. Tot een professor in Sydney een relatief simpele diagnose stelde, zo meldt de Sydney Morning Herald.

De bezorgde moeder Kerry Moore vertelde dat oogartsen en andere specialisten geen antwoord hadden toen haar zoon Cian beetje bij beetje zijn zicht verloor. Ze kregen te horen dat hij er maar moest mee leren leven. De jongen trok zich daarop terug in zijn eigen wereldje en verloor het contact met zijn vrienden.

Tv-programma
Nadat de ouders van Kerry een televisieprogramma zagen over een dokter in Sydney die deels blinde kinderen wist te redden, vloog de vrouw met haar kind prompt naar haar toe. ,,We hadden ons op het ergste voorbereid, we vreesden dat Cian volledig blind zou worden", zei Kerry.

Banaal
Maar toen professor Stephanie Watson de tiener onderzocht, ontdekte ze vrij snel wat er aan de hand was. De diagnose was veel simpeler dan zijn moeder al die tijd had gevreesd. ,,Ze onderzocht hem een minuut en vroeg: 'Weet je wat dit is?', verklaarde Kerry. ,,En ik zei: 'Nee, niemand heeft er een uitleg voor. En zij antwoordde: 'Het is een vitamine A-tekort'."

Beschadigd
Vitamine A is immers onmisbaar voor je weerstand, de groei en de gezondheid van huid, haar en ogen. Door een gebrek hieraan waren zijn cellen zo beschadigd dat Cian zijn zicht deels had verloren. Sinds zijn zesde levensjaar at de jongen zo slecht dat hij blind dreigde te worden. Hij werkte alleen kip, aardappelen, droog brood en cola naar binnen.

Kenia
Professor Watson kende het fenomeen van toen ze in Kenia werkte als geneeskundestudent. Dit was het vierde geval dat ze vaststelde in Australië. ,,We hebben een bepaalde hoeveelheid vitamine A nodig zodat onze cellen zich voldoende kunnen ontwikkelen. Vaak wordt echter niet aan een vitaminetekort gedacht omdat de kinderen er doorvoed uitzien.

,,Wanneer je bijvoorbeeld chips eet en cola drinkt, krijg je amper voedingsstoffen binnen maar voel je je wel voldaan", legde Watson uit.
Na de diagnose begon Cian met het drinken van vitamineshakes en het eten van groenten. Hij moest wel zijn neus dichthouden om het voedsel te kunnen doorslikken. Groenten gelden niet bepaald als zijn favoriet.

Shakes
Vandaag is de jongen er al veel beter aan toe en brengt hij weer veel tijd met zijn vrienden door. Zijn rechteroog functioneert weer normaal maar zijn linkeroog herstelt allicht nooit meer volledig.

Vitamina A-tekort is de grootste oorzaak van blindheid bij kinderen in ontwikkelingslanden. Naar schatting 250.000 tot zelfs 500.000 kinderen lijden eraan door een gebrek aan gevarieerde voeding. Bij een goede gezondheid en een gevarieerd dieet is het - behalve op advies van een arts - bijna nooit nodig om extra vitamine A te nemen.