Volledig scherm
Pakistaanse politie inspecteert de plek waar de bom afging. © AFP

Jongen stopt zelfmoordenaar maar sterft bij heldendaad

Een Pakistaanse scholier is begin deze week gestorven toen hij een zelfmoordterrorist tegenhield bij de ingang van zijn school. In de school waren op dat moment zo'n  tweeduizend scholieren verzameld voor de maandagochtendbijeenkomst. De 14-jarige jongen wordt als een held gezien in zijn land.

Aitzaz Hasan Bangash rook onraad toen een onbekende jongen, gekleed in een schooluniform, de weg vroeg. In de worsteling die ontstond, ging de bom af en kwamen Aitzaz en de terrorist om het leven.

Worsteling en paniek
De Amerikaanse nieuwszender CNN tekende het verhaal op uit de mond van de neef van Aitzaz, Musadiq Ali Bangash die het voorval zag gebeuren. 'Aitzaz confronteerde de jongen en probeerde hem te pakken. In de worsteling ontstak hij in paniek zijn bom', zei Musadiq. De scholier en de terrorist kwamen om, twee anderen raakten gewond.

De politie van de regio Hangu, waar Aitzaz naar school ging, bevestigde aan CNN het verslag van Musadiq. In de regio in het noordwesten van Pakistan wonen overwegend sjiieten, maar er vindt tribaal geweld plaats waar zowel sjiieten en soennieten slachtoffer van zijn. In de school waren kinderen van beide stromingen aanwezig toen de bom afging. Musadiq: 'Zijn offer redde de levens van honderden sjiitische en soennitische scholieren.'

Heldendaad
Veel Pakistanen zien Aitzaz' offer als een heldendaad en pleiten voor een postume onderscheiding. Op Twitter wordt hij geëerd met de termen #OneMillionAitzaz en #AitzazBraveHeart en wordt hij vergeleken met het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai dat in 2012 een moordaanslag van de Taliban overleefde.

De berichtgeving over de aanslag is niet geheel eenduidig. Volgens CNN was Aitzaz 14 jaar, de BBC schrijft dat hij 15 was. Neef Musadiq, die door CNN wordt opgevoerd, omschrijft de terrorist als een jongen, de BBC noemt de terrorist een man. Over de identiteit van de dader wordt nauwelijks geschreven, alleen de site van de Pakistaanse krant Express Tribune meldt dat de aanslag is opgeëist door Lashkar-e-Jhangvi, een extremistische Pakistaanse beweging die vaker aanslagen pleegt tegen sjiitische burgers.

  1. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aantroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.