Volledig scherm
Een kind uit Honduras in een opvangcentrum nadat het de grens naar de VS overstak. Foto ter illustratie. © AFP

Jongetje (3) alleen achtergelaten aan Amerikaanse grens met Mexico

De Amerikaanse douane heeft aan de grens met Mexico gisteren een driejarig jongetje alleen aangetroffen. Volgens de douanebeambten werd de jongen ‘achtergelaten door smokkelaars’. 

Het kind kan zich gezien zijn leeftijd nog niet goed uitdrukken, maar op zijn schoenen stonden zijn naam en telefoonnummer geschreven, aldus een verklaring van de grenspolitie.

De jongen werd in de vroege ochtend gevonden nadat patrouillerende agenten ter hoogte van Brownsville, in het zuiden van Texas, aan de grens enkele mensen te voet hadden opgemerkt. Toen ze de groep wilden onderscheppen, vluchtten ze verspreid weg in een maïsveld. Bij het doorzoeken van het veld troffen de agenten de peuter huilend aan.

Het kind werd door artsen onderzocht en in goede gezondheid bevonden. De jongen zal nu worden toevertrouwd aan medewerkers van het ministerie van Gezondheid, dat migrantenkinderen opvangt die zonder begeleiding de VS binnenkwamen. Pogingen om contact op te nemen met de familie van de jongen liepen tot nu toe op niets uit.

De Verenigde Staten zagen zich de afgelopen maanden geconfronteerd met een groeiend aantal immigranten uit Zuid-Amerika. De Amerikaanse president Donald Trump heeft van de strijd tegen immigratie een speerpunt van zijn beleid gemaakt. Er geldt momenteel een noodtoestand aan de grens van de VS. Zo wil Trump de bouw van een miljarden kostende grensmuur afdwingen.