Volledig scherm
De woning in Michigan waar de vrouw is doodgeschoten. © AP

‘Jongetje (9) dat moeder doodschoot wilde ook buurmeisje zien sterven’

In de Amerikaanse staat Michigan is een 9-jarige jongen gisteren aangeklaagd voor de moord op zijn adoptiemoeder. De 51-jarige Pauline Randol werd maandagochtend in haar woning in Fawn River Township doodgeschoten met een geweer. Het vermeende dadertje, dat geestelijke problemen heeft, zou eerder nog hebben gedreigd zijn 8-jarige buurmeisje dood te steken.

De jongen wordt nu verdacht van moord en een misdrijf met een vuurwapen, meldt de lokale sheriff. Hij wordt psychiatrisch onderzocht in een jeugdinrichting om meer duidelijkheid te krijgen over zijn mentale gesteldheid.

Een dochter van de doodgeschoten vrouw, Harley Martin, vertelt aan het lokale televisiestation Wood-tv dat de 9-jarige jongen niet weet wat hij heeft gedaan en dat hij in de rechtszaal vroeg waar zijn moeder is. De jongen had last van mentale problemen en zou recentelijk zijn overgestapt op nieuwe medicatie. De precieze aard van zijn problemen is onbekend.

Te laat

De jongen werd naar verluidt drie jaar geleden geadopteerd na een lastige jeugd. Zijn biologische moeder zou drugsverslaafd zijn geweest en de jongen had ‘mentale littekens’ van zijn kinderjaren. ,,Maar ze voedde hem op alsof het haar eigen kind was’’, zegt Reagan Martin, een andere dochter van de doodgeschoten vrouw, tegen The Detroit News.

Moeder Pauline zou steeds bezorgder zijn geraakt over de mentale gezondheid van haar geadopteerde zoon. Ze zocht hulp bij de lokale instelling voor de behandeling van mentale problemen, maar de verzekering dekte de afspraken niet. ,,Uiteindelijk betaalde ze zelf voor de afspraak, die gepland stond voor afgelopen dinsdag, maar dat was te laat’’, aldus dochter Martin. Volgens haar komt de dood van haar moeder ‘door het falen in de onderwijzing over mentale problemen en door het niet luisteren als er wordt gesmeekt om hulp’.

Buurmeisje

De jongen zou vorig jaar overigens nog hebben gedreigd om een 8-jarig buurmeisje te vermoorden, meldt de lokale website WWMT. De moeder van het buurmeisje, Alecia Pieronski, vertelt dat de jongen tegen zijn buurmeisje zei dat hij ‘een mes wilde pakken om haar neer te steken en haar te zien sterven en haar moeder te zien huilen’.

De buurvrouw waarschuwde daarover naar eigen zeggen de rector. ,,Ik wilde dat hij van school zou worden gestuurd om de kinderen te beschermen’’, aldus de vrouw. Pieronski hoopt dat deze situatie een waarschuwing is voor andere scholen om te handelen als iemand aan de bel trekt.

Volledig scherm
© Facebook Pauline Randol