Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum in Broechem. © Kos

Jongetje (9) dood aangetroffen in azc, vijf asielzoekers gearresteerd

Een 9-jarig Palestijns jongetje is vanmiddag dood aangetroffen in het asielzoekerscentrum in het Belgische Broechem.  Vijf jonge asielzoekers zijn gearresteerd. Er loopt een onderzoek wegens een vermoeden van moord. 

Het Palestijnse jongetje verbleef samen met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum. Maandagavond werd de jongen rond 22 uur daar voor de laatste keer gezien. Hij reed toen met zijn fiets in het centrum rond. De fiets werd teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor.

De federale recherche startte een onderzoek naar ‘een verontrustende verdwijning’ en pakte gisteren al enkele mensen op. Het gaat om Palestijnse jongeren die eveneens in het asielzoekerscentrum verblijven. Uit hun verklaringen werden de speurders echter niet veel wijzer. 

Daarom werd vanmiddag besloten om een zoekactie  op het terrein van het azc in Broechem te houden. Iets voor 16 uur werd het lichaam van het jongetje teruggevonden in een gracht van het opvangcentrum.  De gracht was gelegen achter één van de hangars. Het lijkt uitgesloten dat de jongen daar op eigen houtje is terechtgekomen of door een ongeval in de gracht terechtkwam. 

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: ,,De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter (patholoog, red.) zijn ter plaatse geweest. In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen nog verhoord worden.”

Hoe de jongen om het leven is gekomen, zal pas morgen blijken na een lijkschouwing. 

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.