Volledig scherm
Joods Museum kort na de aanslag 2 juni 2014 © anp

Joods Museum Brussel op 14 september weer open

Het is de bedoeling dat het Joods Museum in Brussel op zondag 14 september weer opengaat voor het publiek na de sluiting wegens de terreuraanslag op 24 mei. Dat maakte het secretariaat van het museum vandaag bekend.

Het geweld kostte vier personen het leven, onder wie twee bezoekers uit Israël. De 14e september is de Europese dag van de Joodse Cultuur.

In verband met de aanslag zit in België een verdachte vast, de Frans-Algerijnse Mehdi Nemmouche. Hij was eind mei in het Zuid-Franse Marseille gearresteerd met wapens die lijken op de wapens die bij de aanslag zijn gebruikt.

Maar volgens een van de advocaten van de vermoedelijke dader is er geen bewijs. Geen enkele getuige zou Nemmouche als dader hebben herkend. 'Er bestaat, in deze fase, nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de rechtstreekse aanwezigheid van Mehdi Nemmouche', aldus de verdediger maandagmiddag in Brussel na afloop van een zitting van een rechter die de zaak onderzoekt. 'Het is in dit stadium veel te vroeg om deze man, die het vermoeden van onschuld geniet, te veroordelen.'

De rechter besloot de verdachte in ieder geval nog een maand in voorlopige hechtenis te houden. Justitie wil Nemmouche vervolgen voor 'moord in een terroristische context'.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.