Volledig scherm
Josef Schuster, voorzitter van de Duitse Joodse Raad. © ANP

Joodse Raad raadt keppeltje in Duitse steden af

De Centrale Joodse Raad in Duitsland raadt Joden af om in grote Duitse steden een keppeltje te dragen. De president van de raad spreekt in Duitse media over een 'keerpunt' voor de gemeenschap.

Aanleiding voor de waarschuwing is een incident vorige week waarbij een Israëliër met een keppeltje op straat in Berlijn door een Syrische vluchteling werd aangevallen en mishandeld met een riem. Volgens cijfers van de politie in de Duitse hoofdstad is het aantal antisemitische incidenten sinds 2013 verdubbeld.

Raadvoorzitter Josef Schuster zegt het gevoeld te hebben dat men 'in een groot deel van de Duitse gemeenschap begrepen heeft dat we bij een keerpunt terecht zijn gekomen'. Als het niet lukt om openlijk antisemitisme een halt toe te roepen dan is dat volgens hem 'ook een gevaar voor onze democratie'.

  1. Wachten op een teken van IS: lokale moslimgroep te klein voor zo'n grote ravage
    PREMIUM

    Wachten op een teken van IS: lokale moslim­groep te klein voor zo'n grote ravage

    De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend. Een groep die eerder al getracht zou hebben om een aanslag te plegen en waarvoor de autoriteiten pas nog uitdrukkelijk werden gewaarschuwd. Maar niemand vermoedde dat ze terreur van deze omvang kon plegen — en eigenlijk wacht iedereen op een bewijs dat ook IS erachter zat.