Volledig scherm
Joran van der Sloot: de beroemdste gevangene van Peru. © AFP

'Joran is verslaafd aan cocaïne en maakt rozenkransen'

Jose Luis Perez Guadalupe, de nieuwe directeur van de Castro Castro gevangenis in Peru, kent bijna alle gevangenen persoonlijk, maar heeft vooral speciale aandacht voor de meest beruchte gevangene van allemaal: Joran van der Sloot.

Joran zit hele dagen opgesloten in zijn cel, afgeschermd van de andere gevangenen, en brengt zijn tijd door met het maken van rozenkransen en armbanden. Daarnaast zou hij volgens geruchten cocaïne in zijn cel gebruiken en lijkt hij verslaafd te zijn aan videogames.

Streng
Toen Guadelupe vier maanden geleden aangesteld werd als nieuwe directeur van de beruchte gevangenis, ondernam hij direct stappen tegen de criminaliteit en de corruptie binnen zijn gevangenis. In de zorgvuldig geplande operatie werden 300 bewakers ingezet: zij vonden vijf geweren en 141 mobiele telefoons in de gevangenis.

Cocaïne
Van der Sloot is een van de vijf gedetineerden die opgesloten zit in een speciale vleugel van de gevangenis. Volgens geruchten, die directeur Guadelupe niet kan bevestigen, gebruikt Joran cocaïne in zijn cel en is hij verslaafd aan videogames.

Guadelupe heeft nieuwe sloten op de celdeuren van Joran laten zetten. Hij vertelt aan de website Daily Beast: 'We zijn niet zozeer bezorgd wat hij anderen aan kan doen, maar we maken ons vooral zorgen dat andere gevangenen hem aanvallen.'

Flores
De gevangenisdirecteur doelt dan op allerlei plannetjes die gesmeed zouden worden binnen de gevangenismuren. De Peruanen willen namelijk wraak nemen op de dood van Stephanie Flores. Op 2 juni 2010 meldden Peruaanse media dat Van der Sloot verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Stephanie Flores, dochter van Peruaans zakenman en autocoureur Ricardo Flores. Haar lichaam werd gevonden na een tip. Lijkschouwing wees uit dat Flores overleed op 30 mei 2010, precies vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway. Van der Sloot wordt ook nog steeds verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005.

Werken
Gevangenen kunnen een centje bijverdienen in de Castro Castro gevangenis door te werken. In een werkplaats, maar ook in hun cel, zoals Joran. Volgens zijn advocaat, Jose Jimenez, maakt Van der Sloot rozenkransen en zilveren kettingen en armbanden.

Opsluiting
Na een eventuele veroordeling zal Joran er ook rekening mee moeten houden dat hij zijn tijd alleen in een cel zal moeten slijten. 'Want', zegt directeur Guadelupe, 'gezien zijn reputatie en zijn misdaden is het voor hem en ons te gevaarlijk om hem in de werkplaats toe te laten. Hij zal gewoon in zijn cel moeten blijven zitten.'