Volledig scherm
© AFP

'Joran van der Sloot gokte in cel met smartphone'

In de Piedras Gordas gevangenis in Peru zijn gisteren smartphones in beslag genomen bij zeven gedetineerden onder wie Joran van der Sloot. Hij en zijn medegevangenen gebruikten de telefoontjes vermoedelijk om te gokken in de loterij, zo meldt de krant Trome.

Van der Sloot zag zijn illegale telefoonbezit bestraft met een verblijf van twee weken in een strafcel, zo verklaarde zijn advocaat vandaag tegenover het Nederlandse persbureau Novum Nieuws. Volgens Máximo Altez moest zijn cliënt diens smartphone afstaan nadat hij had geweigerd de gevangenisdirecteur 'smeergeld' te betalen voor het bezit van het toestel.

Volgens de krant Trome werd de smartphone in beslag genomen tijdens een 'veiligheidsoperatie' in de Piedras Gordas-gevangenis bij de Peruaanse hoofdstad Lima. 'Toen politie en gevangenisautoriteiten paviljoen nummer zeven binnenkwamen, betrapten ze zeven gedetineerden die aan het bellen waren met hun smartphones. Ze gebruikten de toestellen vermoedelijk om mee te spelen in de loterij, zo verklaarden bronnen binnen de gevangenismuren.'

Uit onderzoek van de smartphone van Van der Sloot bleek volgens de Peruaanse krant dat hij regelmatig belde met zijn kersverse vrouw Leidy Figueroa met wie hij begin deze maand trouwde, met zijn advocaat Máximo Altez en met een ambtenaar van het Nederlandse consulaat. 

Dezelfde Peruaanse krant berichtte begin deze maand al dat Joran van der Sloot vanuit zijn cel vrijelijk toegang tot het internet had. Op die manier deed hij mee aan online weddenschappen. 'Zo gokte hij op wedstrijden van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië, weddenschappen waarmee hij 20.000 Peruaanse sol (zo'n 5345 euro) verdiende,' aldus Trome. 

Joran van der Sloot zit een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores, in mei 2010. Hij had haar ontmoet in het Atlantic City casino in Lima. In de Castro-Castro-gevangenis waar Van der Sloot eerder vastzat, werd hij ook al eens betrapt op het bezit van een mobiele telefoon. Dat is verboden in Peruaanse gevangenissen.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.