Volledig scherm
Joran van der Sloot. © ANP

'Joran van der Sloot naar VS voor berechting'

UpdatePeru heeft ingestemd met het in gang zetten van de uitlevering van Joran van der Sloot aan de Verenigde Staten. Dat meldt de Peruaanse krant El Comercio. De Amerikaanse justitie wil de Nederlander berechten voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway.

Bijna twee jaar geleden werd Van der Sloot in de Amerikaanse staat Alabama in staat van beschuldiging gesteld wegens afpersing. Volgens de aanklacht eiste Joran een bedrag van 250.000 dollar (ruim 200.000 euro) van Beth Holloway. In ruil voor dat geld zou hij de locatie van het lichaam van haar dochter onthullen. Een deel van het geld heeft Joran gekregen. Daarmee zou hij girale fraude hebben gepleegd, een ander punt in de tenlastelegging.

Natalee verdween op 30 mei 2005 op het eiland Aruba. Van der Sloot is altijd hoofdverdachte geweest in de vermissingszaak. Begin dit jaar werd ze doodverklaard door de rechter.

Hij kan in de Verenigde Staten 25 jaar cel krijgen voor afpersing. Het proces tegen Van der Sloot in de VS staat gepland voor 2015. De voormalige advocaat van Van der Sloot, Máximo Altez, meldt dat de kans groot is dat hij al snel naar de VS wordt gebracht.

Van der Sloot zou na de rechtszaak in de Verenigde Staten weer terugkeren naar Peru om daar zijn straf voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores uit te zitten. Daarna zou hij, als hij veroordeeld wordt in Alabama, overgebracht worden naar de VS.

In Peru werd Joran van der Sloot afgelopen januari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar voor de moord op Flores. Hij wurgde de 21-jarige in zijn hotelkamer in Lima, nadat zij e-mails over de verdwijning van Natalee Holloway op zijn laptop bekeek. Van der Sloot is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.