Volledig scherm
Joran van der Sloot © AFP

Joran vecht overplaatsing naar 'hel op aarde' weer aan

Joran van der Sloot gaat in beroep tegen de beslissing dat zijn overplaatsing naar de gevangenis Challapalca in Peru rechtmatig is. Dat maakte zijn advocaat Máximo Altez vandaag bekend. De Nederlander die naar eigen zeggen vreest voor zijn leven in beruchte gevangenis, met de bijnaam 'de hel op aarde', wil graag terug naar de Piedras Gordas-gevangenis in Lima.

Van der Sloot zit een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op en beroving van de Peruaanse Stephany Flores. In eerste instantie zat hij in de Piedras Gordas-gevangenis, maar wegens wangedrag werd hij overgeplaatst naar Challapalca. Zo zou hij ondere andere een telefoon in zijn bezit hebben gehad.

Vorige week besloot de rechter dat deze overplaatsing terecht was. Een beslissing die Van der Sloot in hoger beroep zal aanvechten. Zijn advocaat laat weten aan het Peruaanse Trome.pe dat zijn cliënt zich niet alleen onveilig voelt maar zich in Piedras Gordas-gevangenis ook kan concentreren op zijn resocialisatieproces: hij wil graag studeren en werken.

'Hel op aarde'
De Challapalcagevangenis, die op bijna 5000 meter hoogte in het grensgebied van Peru met Bolivia ligt, is onderwerp van discussie. Mensenrechtenorganisaties pleiten voor sluiting, onder meer vanwege de extreme weersomstandigheden. 's Nachts kan het er min 20 graden worden en er is geen verwarming.

In november vorig jaar bracht Van der Sloot via zijn advocaat naar buiten dat hij zou zijn neergestoken door celgenoten. Omdat zijn medegevangen zouden willen dat de Challapalcagevangenis wordt gesloten, kozen ze Van der Sloot als doelwit. Hij is daar de enige buitenlander en zijn dood zou een schandaal veroorzaken.
    
In een reactie liet de vicevoorzitter van het Instituut voor Penitentiaire Inrichtingen INPE in Peru destijds weten dat Van der Sloot zijn verwondingen waarschijnlijk zelf heeft toegebracht. Artsen concludeerden dat de wonden 'niet het gevolg zijn van een gevecht of agressie'.