Volledig scherm
Jos van Rey © anp

Jos van Rey geweigerd in functioneringscommissie

Politicus Jos van Rey is als raadslid in Roermond niet welkom in een nieuwe gemeentelijke commissie. De voormalig VVD'er, tegen wie het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag twee jaar cel eiste wegens onder meer corruptie, kreeg donderdagavond niet het vertrouwen van de Roermondse gemeenteraad. Daarbij wordt verwezen naar ,,de actualiteit'', zonder dat daar verder op in wordt gegaan.

De partij van Van Rey had hem als kandidaat voor de commissie naar voren geschoven, die het functioneren van de Roermondse burgemeester Rianne Donders (CDA) moet gaan evalueren.

De commissie gaat nu aan de slag, maar dan zonder de inbreng van Van Rey's fractie, oppositiepartij LVR. Deze weigerde namelijk om nog deel van de nieuwe commissie uit te maken. De partij gaat nu een eigen evaluatie doen naar het functioneren van de burgemeester.

Corruptie

Quote

Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit! Ik doe niks stiekem

Jos van Rey

Van Rey stond bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Hij belandde volgens het OM in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Hij misbruikte zijn positie bij een burgemeestersbenoeming en ronselde stemmen bij verkiezingen.

De openbaar aanklager eiste dinsdag twee jaar cel en drie jaar ontzetting uit een publiek ambt tegen de voormalig VVD'er. ,,Het lijkt erop dat de verdachte is meegesleurd in zijn eigen succes en het gevoel heeft verloren wat wel en niet kan.''

,,Dit is te absurd voor woorden'', reageerde Van Rey kwaad op de eis. ,,Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit! Ik doe niks stiekem.'' Op 23 en 24 mei gaat de zaak verder. Dan krijgt Van Rey de kans zijn verdere verdediging te voeren.