Volledig scherm
Jamal Khashoggi © AFP

'Journalist Khashoggi nam eigen dood op met zijn smartwatch'

UPDATEHet Turkse onderzoek naar de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul, krijgt een nieuwe twist. De autoriteiten hebben de beschikking over geluidsopnames die hij met zijn smartwatch in het consulaat maakte. De vraag is of de gegevens, die Khashoggi naar zijn verloofde doorstuurde, wel iets zeggen over wat er met hem gebeurd is.

De kritische journalist verdween op 2 oktober tijdens een bezoek aan de Saoedische ambassade in Istanboel. Hij was daar om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. Zijn verloofde Hatice Cengiz stond buiten te wachten, maar Khashoggi kwam niet meer naar buiten.

De vrouw heeft tien uur staan op de stoep gestaan. Gevreesd wordt dat hij is ontvoerd of vermoord. Turkse officials zeggen bewijzen te hebben voor het laatste (en dat hij gemarteld is), maar die heeft nog niemand gezien of gehoord. Voordat hij naar binnen ging, gaf hij echter zijn twee telefoons aan Cengiz, met de mededeling dat ze alarm moest slaan als er iets met hem zou gebeuren.

Smartwatch omgehouden

Volledig scherm
Een smartwatch van Apple © ANP

Zijn smartwatch hield hij om. Nu komen er via Turkse kanalen berichten naar buiten dat Khashoggi met het horloge geluidsopnames heeft gemaakt van zijn verhoor. Daarop zou ook te horen zijn dat hij gemarteld is, melden enkele Turkse media. Het gerucht dook gisteren al op, maar toen zou het alleen nog gaan om naar zijn telefoon doorgestuurde gegevens over hartslag van de journalist en zijn locatie.

Technisch gezien is het mogelijk om een smartwatch te koppelen aan een telefoon, maar wat je er vervolgens mee kunt doen, hangt om te beginnen af van het model. Daarbij is ook de stabiliteit van de verbinding van belang. Het is in de VS al eens eerder gebeurd dat een dergelijk apparaat werd gebruikt bij het oplossen van een misdaad. Een man had gemeld dat hij zijn vrouw op een bepaald tijdstip vermoord had gevonden, maar de smartphone van het slachtoffer bleef nog een uur na dat moment bewegingen registreren.

Gemanipuleerd

Het belangrijkste bezwaar nu is echter dat er a) geen lichaam is en b) geen smartwatch. Er kan dus theoretisch gezien van alles gebeurd zijn. Wie zegt dat het Khashoggi’s hartslag is die is doorgestuurd? Misschien heeft het iemand het horloge afgepakt en is die er mee gaan lopen. Misschien was er wel een storing. Of is het horloge kapot. Ook de geluidsopnames, als die er al zijn, kunnen gemanipuleerd zijn. De zaak is inmiddels zo high profile dat verschillende partijen belang hebben bij hun eigen specifieke waarheid.

Ook de Verenigde Naties zijn zich er vandaag mee gaan bemoeien. Secretaris-generaal Antonio Guterres heeft geëist dat de waarheid boven tafel komt. Hij is bang dat dit soort verdwijningen ‘het nieuwe normaal’ worden, zo zei hij tegen de BBC. Saoedi-Arabië blijft intussen alles ontkennen en zegt alles te doen om de ware toedracht te achterhalen.

Trump 

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Saoedi-Arabië ,,zwaar zal straffen'' als blijkt dat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul is vermoord. Dat zei in een interview met de zender CBS.

Welke straf Trump in petto heeft voor Saoedi-Arabië kon hij nog niet zeggen. Hij zei wel dat hij niet aan de wapendeal met het land zou tornen omdat hij geen banen op het spel wil zetten.

Op de vraag of de Saoedische kroonprins het bevel gaf om Khashoggi te doden, zei Trump. ,,Niemand weet het nog, maar wij zullen er waarschijnlijk wel achter komen. Wij zullen zeer verontrust en boos zijn als dat het geval is'', aldus Trump tegen het CBS-programma 60 Minutes dat morgen wordt uitgezonden.

President Trump zei eerder vandaag dat de VS de waarheid naar boven halen over wat er is gebeurd met Jamal Khashoggi. Volgens Trump gaat hij zelf 'de Saoedische koning Salman bellen over deze verschrikkelijke toestand in Turkije'. ,,We gaan uitzoeken wat er is gebeurd'', zei de Amerikaanse president in Cincinnati tegen verslaggevers.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Mike Pompeo, heeft met de verloofde van Khashoggi, de Turkse Hatice Cengiz, gebeld.