Volledig scherm
Turkse politie bij het Saoedische consulaat in Istanboel © EPA

'Journalist Khashoggi overleed tijdens verhoor'

De journalist Jamal Khashoggi is overleden toen hij werd ondervraagd op het Saoedische consulaat in Istanbul. Die verklaring gaat Saoedi-Arabië geven voor de dood van Khashoggi, meldt CNN op basis van anonieme bronnen.

De ondervraging zou verkeerd zijn gelopen. Volgens CNN zouden de ondervragers zonder toestemming van het gezag in Saoedi-Arabië hebben gehandeld.

The New York Times meldt dat het verhoor goedgekeurd zou zijn door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Het verhoor zou echter uit de hand zijn gelopen, waarna de Saoedische overheid besloot om de prins in bescherming te nemen. Zij willen een inlichtingenfunctionaris laten opdraaien voor de verprutste operatie, zo meldt de krant.

Monsters

Turkse onderzoekers hebben het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul verlaten. Volgens een getuige van persbureau Reuters verliet een team van ongeveer tien agenten het gebouw na een doorzoeking van zo'n 9,5 uur. Niet lang daarna kwam ook de Turkse aanklager naar buiten die de verdwijning van Jamal Khashoggi onderzoekt.

Het consulaat is de laatste plek waar de Saoedische journalist levend is gezien. Hij ging het gebouw begin oktober binnen en kwam niet meer naar buiten. Bij het consulaat zijn onder meer monsters genomen. Ook een politiehond maakte deel uit van het onderzoeksteam.

Televisiezender CNN Türk berichtte eerder dat het team zoekt naar DNA-sporen van de verdwenen journalist. Het onderzoek zou zich niet beperken tot de diplomatieke post. Er zou ook poolshoogte worden genomen in de nabijgelegen ambtswoning van de consul. De consul-generaal zelf, Cemal Kasikci, is nog niet verhoord.

Grote internationale druk

Khashoggi is ingezetene van de VS waar hij ook voor The Washington Post werkte. Hij uitte veel kritiek op de Saoedische machthebber, kroonprins Mohammed bin Salman. Bij diens vader, koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, is vandaag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op bezoek om over de affaire Khashoggi te praten.

Saoedi-Arabië staat onder grote internationale druk om helderheid te verschaffen over de verdwijning van de kritische journalist.

Blok bezorgd over Saoedische journalist
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de berichten over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heel zorgelijk. De bewindsman spreekt van ,,zeer zeer ernstige feiten''.

,,Het is van groot belang dat het onderzoek helderheid geeft'', zei Blok voor overleg met zijn EU-ambtgenoten in Luxemburg. ,,Ik wil snel weten wat daar gebeurd is. Iedere moord is verschrikkelijk, maar een moord op een journalist extra, omdat journalisten een bijzondere rol hebben in onze samenleving.''

Over een maand staat een Nederlandse handelsmissie naar Saoedi-Arabië op de agenda. Blok vindt het nog te vroeg om die eventueel af te gelasten. ,,Het is zuiver om eerst op tafel te krijgen wat de onderzoekers gevonden hebben, en daarna een beslissing nemen.''