Journalist regelt Syrisch paspoort voor premier Rutte

Het is oorlogsjournalist Harald Doornbos zonder al te veel moeite gelukt om een Syrisch paspoort op naam van premier Mark Rutte te kopen. Volgens de journalist is dit een zorgwekkend verhaal, omdat het bewijst hoe makkelijk het is om aan valse Syrische paspoorten en een nieuwe identiteit te komen.

Quote

Je kunt dus op elke naam een vals paspoort kopen

Harald Doornbos, correspondent

825 dollar (750 euro) legde Doornbos neer voor het paspoort met ID-kaart. ,,De paspoorten zijn dus vals, maar in zekere zin ook echt," zo laat de correspondent voor De Nieuwe Revu weten via Twitter. Sinds de oorlog in Syrië zijn duizenden lege paspoorten en de printers van het Assad-regime in handen van Soennitische rebellen. Die verkopen de paspoorten aan iedereen die daarvoor wil betalen.

Het was een kleine moeite om de valse identiteitsbewijzen in handen te krijgen. Na een beetje rondvragen in de regio kreeg Doornbos al snel zes telefoonnummers van paspoortvervalsers in Noord-Syrië. De eerste die hij belde deed weinig in paspoorten, die hield het bij boottrips naar Griekenland. ,,Dus we zeiden: Jo, thanks, volgende keer misschien."

Checken
De tweede man die hij belde deed volgens Doornbos volstrekt niet moeilijk. Doornbos kon de volgende dag gelijk langskomen. ,,Dus heb ik maar een fotootje van Mark Rutte gebruikt met de naam Malek Ramadan, dezelfde initialen."

Een proefdruk van het paspoort kreeg hij per app van de vervalsers toegestuurd, zodat hij kon checken of het klopte. Uiteindelijk was het paspoort en de ID-kaart binnen 40 uur klaar. ,,Je kunt dus op elke naam een vals paspoort kopen."

Hij vervolgt: ,,Volgens Syriërs ter plekke zijn vooral ISIS en Nusra-strijders die naar Europa willen geïnteresseerd in de paspoorten. Maar ook landgenoten die in de Syriëoorlog hebben gemoord, verkracht en nu onder een nieuwe naam een leven willen opbouwen. Ook in Europa."

Ook niet-Syriërs, zoals Marokkanen en Palestijnen, willen de valse identiteitsbewijzen hebben. Zij kopen de paspoorten in Zuid-Turkije en gaan als Syrische vluchteling door naar Griekenland en de rest van Europa.

Het hele verhaal van Doornbos is te lezen in de Nieuwe Revu of op Blendle.