‘Julen stierf vlak na val in put door ernstig hoofdletsel en verwondingen’

video + updateDe tweejarige Julen uit het Zuid-Spaanse Málaga is overleden aan de gevolgen van ernstig hoofdletsel en andere verwondingen die hij opliep tijdens zijn val in de smalle diepe put in de bergen. De peuter stierf vlak na die val en wordt morgen begraven, melden Spaanse media.  

Mijnwerkers borgen Julens lichaampje afgelopen nacht. Het jochie viel twee weken geleden volgens zijn vader in een onbewaakt moment in de put. Daarbij raakte hij herhaaldelijk stukken steen en andere harde objecten in de put. Dat veroorzaakte een meervoudig trauma (verwondingen aan verschillende organen en/of lichaamsdelen), zo staat volgens El Mundo in het voorlopige autopsierapport. De krant baseert zich op bronnen dichtbij het onderzoek. 

Op basis van gelijkaardige bronnen meldt het Spaanse persbureau EFE dat Julen vlak na de val overleed en dat hij met zijn voetjes naar beneden en handjes omhoog in het gat viel. Dat concludeerden de vijf forensische artsen volgens de bronnen na de autopsie. 

Het verslag van de autopsie, die vanmorgen omstreeks 08.30 uur begon in het Universitair Ziekenhuis van Málaga, wordt nu overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het is aan haar om de resultaten bekend te maken. 

Begrafenis

Het lichaam van Julen is na de lijkschouwing vrijgegeven en zal morgen worden begraven, melden regionale media. Volgens hen vindt om 12.30 uur een religieuze afscheidsceremonie plaats op de begraafplaats van El Palo, de aan het strand gelegen volkswijk ten oosten van Málaga. Een uur later volt de ter aarde bestelling. De nabestaanden hebben de media gevraagd om privacy en respect.

Familieleden, vrienden en buren van Julens ouders steunden José en Victoria Roselló vanmiddag in het rouwcentrum waar hun zoontje opgebaard ligt. Inwoners van Málaga en Totalán, de plek waar Julen stierf, betuigden hun steun door het tekenen van het condoleanceregister, het afgeven van bloemen, kaartjes en knuffels. Hoogwaardigheidsbekleders kwamen met grote rouwkransen. Onder hen ministers van de regioregering van Andalucië, de burgemeester van Málaga en de chef van de gezamenlijke provinciale brandweer. In Málaga werd vanmiddag een minuut stilte gehouden voor Julen. De gemeenteraad heeft drie dagen van officiële rouw uitgeroepen. 

Bedolven

Volgens Alfonso R. Gómez de Celis, afgevaardigde van de Spaanse regering in Andalusië, werd Julen vannacht om 01.25 uur teruggevonden door twee mijnwerkers en een agent van de Guardia Civil. Hij bevestigde dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de dood van het jongetje. 

Volgens hem wees de positie waarin Julen werd teruggevonden er waarschijnlijk op wijst dat hij een vrije val van 71 meter maakte. Daarna bleef hij op een stuk grond liggen en werd hij bedolven onder grond en zand dat hij in zijn val meesleepte. Niettemin wordt het gesteente dat op het jongetje lag onderzocht op zijn herkomst. ,,Ook onder hem zat de put vol aarde. De enige lucht die Julen gehad zou kunnen hebben, was die tussen zijn voeten en zijn hoofdje.”

Vertraging

De reddingsoperaties kenmerkten zich door flinke tegenslagen. Poging na poging werd gedaan om het jongetje levend boven de grond te krijgen, maar zonder succes. Er moest voortdurend geïmproviseerd te worden. Zo was er bijvoorbeeld geen tijd om de gebruikelijke exploraties van de ondergrond te maken, waarin lagen zachte aarde en keiharde, granieten rotsen elkaar afwisselen. Ook het graven van het laatste deel van de tunnel, richting de smalle pijp waarin Julen was gevallen, ging moeizaam. De grond was er erg rotsachtig en erg hard.

Verdwijning

Op het moment dat Julen verdween, was zijn vader José bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar mobieltje overging en ze de peuter overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur.

Cruciale seconden, want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen. Geschokt rende José naar de bewuste plek, waar hij tot zijn ontsteltenis constateerde dat er beweging zat in de stenen die de 110 meter diepe put hadden afgedekt. Daardoor was het gat van zo'n 25 centimeter vrij komen te liggen waarin zijn zoontje was verdwenen. 

Volledig scherm
© REUTERS
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.