Julio Poch vrijgesproken van rol bij dodenvluchten

De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch (65) is vrijgesproken van betrokkenheid bij het uitvoeren van dodenvluchten, meer dan dertig jaar geleden in zijn vaderland. Tegen Poch was levenslang geëist.

De piloot, die tot acht jaar geleden voor Transavia vloog, keek ogenschijnlijk onbewogen voor zich uit toen de vrouwelijke rechtbankvoorzitter hem vrijsprak. De ontlading bij Pochs echtgenote Grethe, zoon Andy, dochter Mariana en schoonzus Patricia was groot. Ze vielen elkaar huilend in de armen op de publieke tribune. 

Poch heeft altijd ontkend dat hij aan de 'vluchten des doods' heeft meegewerkt. ,,Ik ben met kerst weer thuis'', zei hij onlangs nog vastberaden in een van zijn laatste interviews op de radio. Het Argentijnse Openbaar Ministerie eiste twee jaar geleden levenslang tegen hem. Volgens het OM was Poch betrokken bij het laten verdwijnen van circa 4.000 tegenstanders van het militaire regiem in Argentinië in de periode 1976-1983. De slachtoffers werden verdoofd uit vliegtuigen gegooid boven de Río de la Plata of de Atlantische Oceaan. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires.

'Rustig blijven'

Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops reageerde vanuit de rechtszaal verheugd op de vrijspraak. ,,Er is een enorme last van ons afgevallen. Ik kon het gezicht van mijn cliënt niet zien omdat hij achter mij zat maar hij bleef rustig en bedaard. Dat hadden we ook afgesproken omdat de emoties aan het begin van de zitting hoog waren opgelopen bij het binnenleiden van de verdachten'', zo verklaarde hij in een telefoongesprek met Jeroen Pauw dat rechtstreeks te horen was in diens talkshow. 

Knoops reageerde meteen na de uitspraak met onderstaande tweet.

Ministerie 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het Julio Poch zo goed mogelijk zal helpen bij zijn terugkeer naar Nederland zodra duidelijk is dat hij Argentinië mag verlaten. 

Dirk Lokhorst, voorzitter van de Foundation Justice for Julio Poch, kreeg het nieuws via een tweet vanuit de rechtszaal. ,,We zij dolblij dat het finale woord gunstig is uitgevallen'', zegt hij. ,,Ik hield voor 90 procent rekening met vrijspraak en 10 procent was ongewis. We hebben de zaak sinds begin 2011 goed bekeken. Daaruit bleek dat de harde aanklacht van getuigen zoals die op papier stond, slechts interpretaties waren. Daar hebben wij ons nooit iets van aangetrokken. Nu is het enige juiste oordeel gegeven. We kijken verheugd uit naar het moment dat we hem weer kunnen zien.''

Volledig scherm
Julio Poch was voor het begin van de rechtszitting optimistisch gestemd. ,,Hij heeft niemand een haar gekrenkt en houdt zijn onschuld vol", zo liet zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops weten. © RV

Etentje Bali

De vermeende betrokkenheid van Poch bij het uitvoeren van de dodenvluchten kwam aan het licht tijdens een etentje met andere Transaviapiloten, in 2003 op Bali. Poch zou daar hebben verteld dat hij de vluchten mee uitvoerde. De Transaviapiloot werd acht jaar geleden gearresteerd op het vliegveld van Valencia tijdens zijn allerlaatste lijnvlucht waarna hij met pensioen zou gaan. Hij woonde toen al jaren met vrouw en kinderen in Nederland. Spanje leverde hem uit aan Argentinië. Sindsdien zit hij daar vast.

Twee voormalige piloten van Transavia verklaarden in 2014 in het proces tegen Poch dat de oud-collega's die in 2006 en 2008 belastende verklaringen over hem aflegden, hiervoor geen zuivere motieven hadden. Onder meer jaloezie over de snelle carrière die de Argentijnse Nederlander bij Transavia had gemaakt, zou een rol hebben gespeeld.

Poch is de derde van de 54 verdachten die werd vrijgesproken. De andere waren marine-onderofficier Rubén Ricardo Ormello, een van de drie verdachten die óók tegenover anderen gezegd zou hebben dodenvluchten te hebben uitgevoerd. De tweede vrijspraak was voor oud-staatssecretaris Juan Alemann. Hij was een voormalige collega van Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. De vrijspraak van Alemann is postuum belangrijk voor de in augustus overleden Zorreguieta. Alemann zat in dezelfde regering als hij maar wordt als burger niet schuldig geacht aan misdaden tegen menselijkheid, meldde AD-correspondent Edwin Winkels. 

'Blonde engel des doods'

De meeste 'grote vissen' die tot nu toe aan de beurt kwamen, kregen levenslang opgelegd. Onder hen oud-kapitein-ter-zee Randolfo Agustín Scacchi, oud-fregatkapitein Jorge Eduardo Acosta bijgenaamd 'de tijger' en de voormalige marineofficier Alfredo Astiz alias de 'blonde engel des doods'. De laatste twee werden ook veroordeeld voor betrokkenheid bij de zogenoemde 'dodenvluchten'.

Astiz kreeg eind 2011 ook al levenslang opgelegd door een Argentijns tribunaal. Dit wegens betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van tegenstanders van het militaire regime in Argentinië tijdens de dictatuur van 1976 tot 1983. Hij werkte in het ESMA-marinecomplex waar ongeveer 5.000 linkse dissidenten gevangen werden gehouden. Slechts enkele honderden overleefden hun gevangenschap.

Rechtbanken in Italië en Frankrijk veroordeelden Astiz in het verleden bij verstek tot levenslang. Dit wegens de moord op drie Italiaanse burgers en de verdwijning van twee Franse nonnen. Zijn tweede levenslange veroordeling in Argentinië, leidde op Twitter tot verheugde reacties als 'jaren gewacht op dit nieuws! Gelukkig!!!!!!!!!' 

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.