Volledig scherm
Jean-Claude Juncker gooide ooit een ruit in van het Portugese consulaat-generaal in Luxemburg. © EPA

Juncker bekent: 'Ik gooide steen door ruit'

Een nooit opgehelderde misdaad is vanmorgen tot klaarheid gebracht: de jongeman die op het eind van de Portugese dictatuur (begin jaren 70 red) een steen door de ruiten van het Portugese consulaat-generaal in Luxemburg gooide, was niemand minder dan de latere Luxemburgse premier en huidig EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

,,De politie is nog steeds op zoek naar de schuldige, maar die staat voor u'', aldus Juncker vanmorgen ten overstaan van een schaterlachende Portugese premier António Costa. Die is momenteel in het Europese parlement in Straatsburg om er als derde EU-regeringsleider zijn visie op de toekomst van Europa te geven.

Juncker, stevig op de anekdotische toer, zei zich altijd erg verbonden te hebben gevoeld met Portugal, later ook doordat inmiddels bijna 20 procent van de bevolking van Luxemburg uit Portugezen bestaat. ,,Toen ik premier was hielden ze mij op straat soms staande. Ze zeiden dan dat er te veel buitenlanders in Luxemburg kwamen, en dat ik daar wat aan moest doen.'' En opnieuw tot hilariteit van Costa: ,,Dat bewijst hoe goed ze er geïntegreerd zijn.''