Volledig scherm
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Unie. © Photo News

Juncker oordeelt in Europees Parlement keihard over Britten

De Britse premier David Cameron moet zo snel mogelijk weg, dat zou niet anders dan democratisch zijn. EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maakte dat vanmochtend keihard duidelijk in een debat met het Europese Parlement.

Quote

Ik respecteer de stem van het Britse volk. Ik zou willen dat de Britse regering dat ook deed

EC-voorzitter Jean-Claude Juncker

De voorzitter van de Europese Commissie heeft al zijn ambtenaren en commissarissen een 'presidentieel verbod' op contacten met vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk opgelegd. ,,Ik wil geen schaduwboksen en kat-en-muisspelletjes. Er mag niet de indruk ontstaan dat er duistere onderhandelingen ontstaan in achterkamertjes.''

Juncker verwijt de Britse regering die spelletje wel te spelen door de referendumuitslag in Brussel nog niet formeel aan te melden. ,,Ik ben een democraat, ik respecteer de stem van het Britse volk. Ik zou willen dat de Britse regering dat ook deed."

De Luxemburger riep Cameron op zo snel mogelijk zijn positie over de aanstaande scheiding te verduidelijken. Hij zei ,,enigszins verbaasd'' te zijn dat dat niet gelijk gebeurt. ,,We kunnen niet leven met een lange periode van onzekerheid. Ik ben geen slaaf van de financiële markten maar heb ze wel in het oog.''

Hill
De voorzitter van de commissie verwees in die zien naar zijn eigen Eurocommissaris Jonathan Hill (Financiële markten), die zaterdag opstapte en zo de consequenties van het Brexit-referendum aanvaardde. Hill zelf kreeg een donderend applaus.

Het Parlement debatteert vanmorgen over het vertrek van de Britten, vooruitlopend op een Europese top later op de dag. Cameron wordt geacht de positie van zijn land vanavond aan de dinertafel op te helderen.

Quote

Zoals de Britten denken ook mensen in andere landen. We zullen dus beter ons best moeten doen

Minister Jeanine Hennis van Defensie
Volledig scherm
Een ongemakkelijke begroeting vandaag in het Europees Parlement. UKIP-leider en Brexit-voorstander Nigel Farage (links) tegenover commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. © EPA

Serieus
Namens het Nederlandse EU-voorzitterschap zei defensieminister Jeanine Hennis dat Europa het Britse signaal zeer serieus moet nemen: ,,Zoals de Britten denken ook mensen in andere landen. We zullen dus beter ons best moeten doen."

Tegelijkertijd, zei ze, heeft Europa al een lange weg afgelegd, door Oost en West te verenigen, voor een langdurige periode van vrede te zorgen en voor welvaart. ,,Als Oekraïners hun leven wagen en mensen in gammele bootjes stappen om naar ons te komen, is dat vanwege onze waarden, veiligheid en welvaart."

Verrast
Juncker keerde zich in zijn toespraak ook naar een aantal Britse parlementariërs uit de eurosceptische hoek. ,,Ik ben verrast dat u hier bent. U vecht voor de brexit. Dit is de laatste keer dat u hier applaudisseert."

Vervolgens richtte de commissievoorzitter zijn blik op de toekomst. ,,We moeten minder bureaucratie hebben. Europa moet socialer en worden en dat zal ook gebeuren. De EU blijft een vredesproject en een project voor de toekomst.'' ,,Dit is niet het moment om het continent in stukken te breken'', besloot Juncker. ,,Ik ben niet ziek zoals de kranten wel eens schrijven. Ik zal mij tot mijn laatste ademtocht inzetten voor Europa.''

Onderhandelingen
De 27 andere landen hopen vanavond van Cameron vooral meer te horen over het tijdstip waarop hij of zijn opvolger het Britse vertrek formeel notificeert aan zijn Europese collega's. Pas op dat moment kunnen de uiterst moeilijke onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Unie van start gaan.

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”