Volledig scherm
Michael Dunn, zaterdag in de rechtszaal. © reuters

Jury in VS verdeeld over 'luidemuziekmoord'

De man die in Florida in 2012 een 17-jarige jongen doodschoot omdat deze de muziek in zijn auto te hard aan had staan, zal niet worden veroordeeld voor moord. De juryleden in de spraakmakende zaak, die in de VS de bijnaam Loud Music Murder heeft gekregen, bleven verdeeld over de vraag of er sprake was van moord.

Volledig scherm
Ronald Davis, de vader van het slachtoffer, en zijn vrouw Carolina. © reuters

De rechter Russell Healey had zaterdag de twaalf juryleden nog teruggestuurd om nog eens te proberen of er een gemeenschappelijk oordeel geveld kon worden, maar dat bleek niet mogelijk. Hij verklaarde daarop op de moordaanklacht de rechtszaak nietig. Woensdag was het juryberaad begonnen; in totaal heeft het 30 uur geduurd. De openbaar aanklager zal naar alle waarschijnlijkheid aansturen op een nieuw proces voor een veroordeling voor moord.

De dader, de 47-jarige Michael Dunn, is wel schuldig bevonden aan doodslag. De jury achtte het bewezen dat hij heeft geschoten op Jordan Davis, die in de auto zat. Ook was aangetoond dat Dunn heeft geschoten in een auto waarin klaarblijkelijk mensen zaten.

Er is in de VS en daarbuiten veel ophef ontstaan over de zaak, onder meer omdat de dader een blanke man van middelbare leeftijd is en het slachtoffer en zijn vrienden in de auto zwart zijn.

Het gebeurde in Jacksonville, een stad in Florida, voor de deur van een winkel bij een benzinestation. Jordan zat met zijn vrienden in een auto, Dunn zat in de auto ernaast. Hij kreeg een woordenwisseling met de vier jongens in de SUV over het volume van de muziek die ze afspeelden: volgens Dunn was de rapmuziek te luid en moest het zachter. De jongens zetten de muziek zachter, maar draaiden later het geluid toch weer verder open. Dunn pakte een geweer en schoot tien keer op en in de auto. Jordan Davis kwam daarbij om.

Dunn heeft in de rechtszaak aangevoerd dat hij reageerde uit zelfverdediging. Hij zei dat hij dacht dat iemand in de auto een pistool op hem richtte.

De strafmaat is nog niet bekend. Specialisten zeggen dat Dunn nog altijd de kans loopt voor tientallen jaren de cel in te moeten, omdat hij wel is veroordeeld voor doodslag en het schieten op een auto met mensen erin.